Barn läser sagor för hemlösa hundar – djurvännernas idé gör jättesuccé

Hemlösa hundar finns överallt i världen och tyvärr är de alldeles för många. En stor del av dem får aldrig något nytt hem, och lever hela sitt liv på gatan.

Men det finns eldsjälar som kämpar och sliter för att så många som möjligt ska få ett nytt hem, vissa av dem barn. 

Det här djurhemmets initiativ får både hundarna att känna sig trygga – samtidigt som barnen får läsa sig läsa. Resultatet är otroligt.

Många hemlösa hundar får en andra chans och kommer till ett djurhem. Ofta har de gått igenom många hemska saker med ett liv utan kärlek och närhet – vilket gör att många av hundarna har svårt att vara nära och lita på människor igen.

Men som tur är finns det riktiga djurvänner som gör allt för att hundarna ska bli människans bästa vän igen. Den här organisationen är ett briljant exempel på just det.

Bildkälla: Youtube / Humane Society of Missouri

Den amerikanska organisationen Humane Society of Missouri startade upp sitt ”läs för en kompis”-program. Samtidigt som de vill förbereda hundarna på ett liv med en ny familj får barnen lära sig att läsa. Det resulterade i att barnen nu får läsa för hundarna.

Barn mellan 6 och 15 år får en gång i månaden komma till djurhemmet för en sagostund med hundarna. Innan barnen börjar får de lära sig om hundarnas kroppsspråk för att se om den är stressad eller orolig. Det är just den hunden som är mest i behov av mänsklig kontakt, säger Jo Klepacki som är ansvarig för programmet.

Bildkälla: Youtube / Humane Society of Missouri

– Vi ville hjälpa våra blyga och rädda hundar utan att tvinga dem till fysisk interaktion så vi kan se vilken positiv effekt det har på dem”, säger Klepecki till The Dodo.

Barnen sätter sig ner utanför buren och läser för hundarna. Visar den själv intresse och kommer närmare får barnet kasta in en godis. På det sättet lär sig hundarna att vara nära människor igen – och ökar deras chanser att bli adopterade av en ny familj. Det är de blyga hundarna som är svårast att adoptera bort. 

Bildkälla: Youtube / Humane Society of Missouri

Förutom att programmet gör att fler hundar hittar nya hem utvecklas även barnen. Även fast det inte ger högre betyg i skolan får de stor erfarenhet – och barnen utvecklar förståelse för människans bästa vän som ingen kan ta ifrån dem.

– Det är uppmundrande att se barnen utveckla empati för djur. Det är en friidfull och tyst övning. De ser rädslan i djuren och ser vilken positiv effekt de själva kan ha. Det uppmuntrar dem att se saker från ett djurs perspektiv, säger Klepacki till The Dodo

Bildkälla: Youtube / Humane Society of Missouri

Vilket fantastiskt initiativ och ett hjärtvärmande sätt att hjälpa dessa hundar. Jag hoppas fler människor ser det här och kan ta efter. På så sätt kan ännu fler människor få en kärleksfull och trofast familjemedlem i sina liv. 

Dela gärna artikeln på Facebook med dina vänner för att uppmärksamma det här underbara initiativet!