Foto: Shutterstock

Beskedet: Första hunden i Sverige som smittats med covid-19

Sverige har fått sitt första kända fall av en hund som insjuknat i covid-19.
Men den fyrfotade vännen ska nu ha tillfrisknat, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

För första gången har nu en hund smittats av coronaviruset i Sverige.

Det rapporterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på torsdagen. Hunden fick kortvariga symptom och ska ha tillfrisknat, skriver SVA i ett pressmeddelande. Symptomen bedömdes samtidigt inte bero på corona, utan kan ha berott på en annan lindrigare virusinfektion.

OBS! Genrefoto. Hunden på bilden är inte densamma som innehållet i artikeln handlar om. Foto: Shutterstock

Hunden ska ha fått komma till djursjukhus efter att ha haft luftvägssymptom – och då upptäcktes att den bar på covid-19.

Samtidigt ska personer som haft hand om hunden en tid och en ur personalen på djursjukhuset också ha drabbats av coronaviruset. Men om dessa fick viruset via hunden anses inte sannolikt, enligt SVA:s statsepizootolog.

– Trots positivt provsvar går det dock inte att säga huruvida hunden spelat en roll som smittspridare från djurhållare till personalen i fråga. Hundar anses endast måttligt mottagliga för SARS-CoV-2-infektion och det finns inga rapporter där smittspridning från hund till andra djur eller människor dokumenterats. Den största risken för smittspridning finns fortfarande i första hand mellan människor, säger statsepizootolog Karl Ståhl på SVA.

”Sjuka djur bör hållas hemma och skilda från andra djur”

Den pågående pandemin drivs av smittspridning mellan människor och inte djur, poängterar SVA.

”För att förebygga smittspridning mellan människa och djur är den allmänna rekommendationen att man vid kontakt med husdjur, inklusive produktionsdjur och hästar, följer normala hygienrutiner. Handtvätt med tvål och vatten före och efter kontakt med djur är en bra grund som är extra viktigt om man är sjuk. Sjuka djur bör som en allmän princip hållas hemma och skilda från andra djur så långt möjligt”, skriver SVA i pressmeddelandet.

Karl Ståhl är statsepizootolog och professor vid SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Så skönt att höra att hunden tillfrisknat!

Dela gärna vidare informationen om att våra fyrfotade vänner också bör hålla distansen och stanna hemma vid sjukdom!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required