Beviset: Därför kan det komma fler delfiner till våra svenska vatten.

När Nilla Joansson gick ner till Mellbystrand i lördags fick hon se något mycket ovanligt, skriver Hallandsposten. En död delfin hade flutit i land på stranden. Sorgligt kan man tycka – men fyndet kan också betyda något alldeles fantastiskt! – Det händer ett par gånger per år, sett till hela kusten. Vi har sett en liten ökning men vet inte om det beror på klimatförändringen, säger Kennet Lundin som är marinbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg till tidningen.

Än så länge vet man inte varför delfinen dött. Det kan vara ålder, svält eller en skada. Men det är inte bara negativa nyheter. Det kan vara ett tecken på att det finns fler där ute.

Det här är inte första gången delfiner syns till i Sverige. De senaste månaderna har totalt 4 delfiner strandat eller flutit i land längs västkusten.

– Det är lite uppseendeväckande med fyra fynd på kort tid, säger Svante Lysén, konservator vid Naturhistoriska museet i Göteborg, till TT.

Han säger också att de återkommande fynden tyder på att det finns fler delfiner utanför västkusten. Kanske har en större flock strimmiga delfiner tagit sig till svenskt vatten efter att den lockats in av ett fiskstim, eller så har de sökt sig hit när vattnet värmts upp av klimatförändringarna. Det kan också bara ha simmat fel.

– På sätt och vis är det ett gott tecken att större valar och delfiner flyter iland som döda, förmodligen betyder det att valbestånden börjar återhämta sig. Norge, Japan och Island bedriver fortfarande valjakt, men jakten har minskat väldigt mycket, säger Svante Lysén.

Det är inte bara döda delfiner som synts till i svenska vatten. I september förra året rörde sig en grupp flasknosdelfiner I Kalmarsund i Östersjön. De kom så nära så att åskådarna nästan krockade med dem när de var ute och paddlade i vattnet.

Tänk vad underbart om delfinerna är på väg hit. Jag har alltid drömt om att få simma med vilda delfiner, och nu kanske det är möjligt att göra det här hemma i Sverige!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla gärna om du också gör det.