Bilisten kommer i full fart mot hästarna – nu får videon djurvänner att koka

I trafiken gäller det att vi visar respekt och tar hänsyn till varandra. Ändå är det tyvärr raka motsatsen till vad många gör, något som kan ha ödesdigra konsekvenser.

I ett uppmärksammat videoklipp visar nu ryttaren Anna Svensson upp en vanlig dag på vägen – och hur stor skillnaden är mellan bilister som tar hänsyn och bilister som agerar vårdslöst i möte med hästar.

Det var i helgen som Anna Svensson och hennes kompisar var ute på ridtur i Björketorp sydväst om Borås. 

Ridturen blev dock allt annat än trivsam – eftersom flera bilister körde vårdslöst och gjorde hästarna skräckslagna. Detta trots att Anna bar en gul reflexväst med varningstexterna ”Övningsrider” och ”Rädd unghäst”.

– Det kom en bil som körde i 70 km/h, jag klev ut ett steg i vägen för att föraren skulle se min väst. Jag vinkar med handen för att förtydliga att de skulle sänka hastigheten, men föraren brydde sig inte, säger Anna Svensson till Aftonbladet

Föraren bara gasade på och såväl Anna som hästarna fick panik.

– Jag blev jätterädd. Antingen hade föraren fått 400 kilo in i bilrutan eller så hade jag fått den vikten över mig. Jag vet ju vilka risker som finns, säger hon till Aftonbladet.

Den incidenten fångades inte på film – men det gjorde däremot en annan som utspelade sig samma dag. Klippet visar tydligt hur olika hästarna reagerar beroende på bilisternas agerande. 

– Först kommer det en bil som saktar ner och med hänsyn tar sig förbi oss. Hästarna reagerade inte alls på den bilen. Sedan får vi möte av en bil som kommer uppifrån backen. Den saktar inte ner, det är svårt att se i filmen, men skillnaden i fart mellan de båda bilarna är ganska stor. Varav alla fyra hästar blir rädda, inklusive de som annars inte brukar reagera, säger Anna Svensson till Hippson.

Med klippet hoppas Anna Svensson att fler bilister ska få upp ögonen för hur viktigt det är att sänka farten.

– Det största problemet är enligt min uppfattning att folk inte verkar förstå hur rädda hästar kan bli. Och hur lite man som bilist faktiskt behöver göra för att de inte ska reagera, säger hon till Hippson.

I det här videoklippet kan du se hur stor skillnaden blir:

Dela vidare för att uppmärksamma alla bilister på hur rädda hästarna kan bli om man inte visar hänsyn!