Björnen hölls fången bakom galler i 12 år: Här släpps hon äntligen fri.

Kragbjörnen Bao Lam kom till DamB’ri Waterfall Resort i Vietnam någon gång mellan 2008 och 2009.

Men till skillnad från gästerna på lyxhotellet så förvandlades björnens vardag till en ren och skär mardröm.

Tillsammans med 11 andra björnar tvingades Bao Lam ”dansa” för att ”underhålla” semestersugna hotellgäster.

Att använda djur på detta sätt är inget annat än avskyvärt, men tyvärr sker det fortfarande på flera håll i världen och björnar är extra utsatta. 

Men det finns goda nyheter också. För världen runt arbetar tusentals människor för djurens rättigheter och förhoppningsvis kan vi ganska snart kasta alla ideér om att djur är till för vår underhållning på historiens soptipp. 

För Bao Lam tog det 12 långa år att få sin frihet. Under hela den här tiden tvingades kragbjörnshonan leva i en trång, gallerförsedd liten bur utan ordentlig mat och veterinärvård. Bao Lam tvingades också ta farväl av de 11 andra kragbjörnarna på resorten, de dog helt enkelt på grund av vanvården.  

Slutligen kom så ändå hjälpen, tack vare hårda påtryckningar från Vietnams skogsdepartement. Efter protester kunde Bao Lam räddas och skickas till ett rehabiliterngscenter, Vietnam Bear Rescue Center, i Tam Dao’s nationalpark.

Facebook / Animals Asia

Bao Lam har levt hela sitt liv i fångenskap.

Troligtvis blev hon kidnappad redan som unge när hon levde ute i skogen. Hon kom till DamB’ri Waterfall Resort för 12 år sedan, tillsammans med 11 andra björnar, för att ”underhålla” hotellets gäster. 

Bao Lam är en kragbjörn, också känd ”månbjörn” eller asiatisk svartbjörn. Arten är utrotningshotad och lever i östra Asien och delar av Himalaya.

Facebook / Animals Asia

Under tiden på resorten satt björnen fången i en liten bur, utan vare sig ordentlig mat eller tillgång till veterinär.

Hon förlorade alla av sina 11 följeslagare, som dog under de urusla förhållandena.

Facebook / Animals Asia

Bao Lam led av spruckna tassar och dåliga tänder, grå starr och flera skador på frambenen som gjorde det svårt för henne att gå.

Det, och det faktum att hon hade levt i fångenskap sedan hon var en unge, innebar att hon aldrig skulle kunna leva i det vilda igen. 

Facebook / Animals Asia

Slutligen kom räddningen, efter att myndigheterna agerat. Tillsammans med Animals Asia och Vietnam Bear Sanctuary kunde de äntligen omhänderta björnen. 

Det första räddningsarbetare gjorde? Gav Bao Lam ett hälsosamt mellanmål!

Facebook / Animals Asia

Sedan var det dags för Bao Lam att göra en fyra dagar lång resa över hela landet, till Vietnam Bear Sanctuary, som skulle bli hennes nya hem. 

Facebook / Animals Asia

Under tiden fick Bao Lam massor av snacks och ompyssling, precis som hon förtjänar!

Facebook / Animals Asia

Och hon verkade vara på gott humör!

Facebook / Animals Asia

Och snart var det dags att få träffa alla nya björnvänner i nationalparken!

Nationalparken har som policy att nya björnar frå tillbringa 45 dagar i karantän, för att se till att de är friska nog att interagera med andra björnar.

Facebook / Animals Asia

Men snart kommer Bao Lam’s liv att se ut så här! Hon kommer att tillbringa sina dagar utomhus, i en stor park bland vänner och få den vård hon behöver.

Dela gärna denna historia vidare till alla du känner om du också vill få ett slut på det vansinniga i att bjönar i fångenskap!