Här kan du få saftiga böter – om du inte tar upp hundbajset

Att trampa i hundbajs tycker knappast någon är roligt, eller ännu värre, att sätta sig i det under en solig i gräset. Att plocka upp efter sin hund är för många en självklarhet, men det är långt ifrån alla som tänker så.

I flera värmländska kommuner, bland annat Karlstad, har man vidtagit åtgärder för att få bukt med de som inte plockar upp efter sina hundar.

– Det står klart och tydligt att man måste plocka upp efter sina hundar, och det kan vara förenat med böter på 1000 kronor, säger Lennart Hynynen, kommunpolis i Karlstad till Sveriges Radio.

När det kommer till renlig utomhusmiljö ligger Karlstad i framkant jämfört med många andra svenska kommuner. Här har man nämligen satt upp ordningsföreskrifter som säger att hundägare kan få böter om de inte plockar upp efter sin hund.

Böter och patrull

Fler som tycker att bötfällning är en bra idé är Gloucester i Storbritannien, där man inte bara ger böter till de som inte plockar upp bajset, de har även särskilda patruller som är ute och bevakar hur hundägare sköter sig på platser där det är vanligt att hundar rastas, det skriver Aftonbladet.

– Allting utgår från ordningslagen som är den lag som reglerar alla kommuner. Sen kan varje kommun införa lokala ordningsföreskrifter. Det kan till exempel handla om hundbajs eller fyrverkerier, säger Karlstads kommunpolis Lennart Hynynen till Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

Dela om du tycker att fler kommuner borde bötfälla de som inte tar upp efter sin hund.