Botswana tillåter jakt på elefanter – nya beskedet väcker ilska

I Botswana har det varit förbjudet att jaga elefanter sedan 2014.

Men nu väljer regeringen att återinföra jakt på djuret, ett besked som får djurrättsorganisationen Humane Society International att rasa.

”Fasansfullt beslut”, säger organisationen i ett uttalande enligt TT.

Botswanas regering har beslutat att lyfta förbudet mot att jaga elefanter i landet, rapporterar bland andra TT och The Guardian.

Botswana tillåter elefantjakt

Anledningarna är flera, men framför allt handlar det om att de, enligt regeringen, orsakar stor skada för jordburkarna samt att elefanterna har ökat i population.

Bildkälla: Shutterstock

2014 förbjöd Botswanas demokratiska parti (Botswana Democratic Party, BDP) med presidenten Ian Khama i spetsen jakten på elefanter.

Lobbyister har sedan dess jobbat för att jakten ska tillåtas, och under onsdagen kom alltså beskedet.

”Etiskt försvarbart”

”Botswana har beslutat om att lyfta på jaktförbudet på elefanter”, skriver Botswanas miljödepartement i ett uttalande enligt The Guardian.

”Den generella bilden från experter var att jaktförbudet ska lyftas och jakt ska återigen bli tillåten på ett ordnat och etiskt försvarbart sätt”.

Landets naturvårdsorganisation är positivt inställda till att förbudet hävs då de menar att detta kommer generera stora intäkter för de samhällen där elefanterna bor.

Ilska mot beslutet: ”Fasansfullt”

Samtidigt är flera kritiska till beslutet

– Hela världen vänder sig emot jakt, det ses allt mer som en uråldrig aktivitet. Det här skadar verkligen bilden av Botswana som en global aktör gällande att skydda elefanter, säger Dr Paula Kahumbu, expert och aktivist baserad i Kenya, till The Guardian.

Djurrättsorganisationen Humane Society International säger att beslutet är ”fasansfullt” och menar att det inte är moralist försvarbart.

 

Samtidigt menar organisationen att den numera tillåtna jakten kan komma att skada landets turistindustri.

”Vi bönfaller Botswanas regering att tänka om”, säger organisationen i ett uttalande enligt TT.

I dag finns det mellan 135 000 och 160 000 elefanter i landet, skriver TT.

Vad tycker du om det här? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare.