Bröderna befriade havsörnen från fälla. Nu sprids deras fantastiska selfie över hela jordklotet.

Det är inte varje dag man får chansen att ta en selfie med en vithövdad havsörn, men när du väl gör det kan du räkna med att bilden sprids som en löpeld. Speciellt om du dessutom räddat livet på den. De två kanadensiska bröderna Michael och Neil Fletcher var ute på jakt vid Windy Lake när de såg den mäktiga rovfågeln sitta fast i en fälla. När de befriat örnen passade det på att ta en bild med sin nyfunne vän. Bra jobbat, killar!

Bröderna Michael och Neil Fletcher var ute på jakt den 24 november när de upptäckte att en vithövdad havsörn fastnat med foten i en fälla.

Sakta närmade de sig fågeln för att befria örnen. De kastade en tröja över örnens huvud för att lugna ned den.

– Först verkade den lite nervös, men snart insåg den att vi försökte hjälpa till och då lugnande örnen ned sig något. Huvudet rörde sig fram och tillbaka lite, men det var allt, säger Neil Fletcher till CBC News.

Bröderna kämpade en hel del med fällan, men till slut lyckades de få loss rovfåglen.
– Det var befriande att se att den fortfarande var vid liv. Jag visste att vi var tvungna att göra något direkt, säger Neil.

Me and Neil found this eagle in a trap

Posted by Michael Fletcher on den 24 november 2015

När örnen var fri föreslog Neil att de skulle ta en bild, en så kallad ”selfie”, med den vithövdade havsörnen. De lade upp resultatet på Facebook och bilden fick stor spridning.

eagle5

Sedan lät de fågeln flyga ut i friheten igen, som ni kan se i videon nedan. Vackert!

Ornitologen Chris Blomme säger till CBC News att krävs stort mod för att befria en så pass stor örn.
– Jag tycker det är riktigt bra att Michael och Neil hade modet att faktiskt försöka hjälpa fågeln, det är en ganska stor rovfågel med vassa klor och skarp näbb. De flesta människor skulle vara rädda för att närma sig den, säger Chris Blomme.

Vi på Newsner tycker också att de här bröderna förtjänar att hyllas för sin insats. Gilla om du gör det också!