Cirkuselefanten var inburad i 50 år. När hon får se sin vän igen blir jag helt tårögd.

Elefanten Shirley har haft ett hårt liv. Hon är nämligen en av alla elefanter som har tvingats till att jobba på cirkus för att roa människor. Redan som elefantunge togs hos från Asien till USA för att börja tränas och jobba på cirkus.

Skärmavbild 2015-10-16 kl. 14.45.30

När Shirley var 30 år attackerades hon av en annan elefant på cirkusen och skadade sitt ben allvarligt. Cirkusarna ville nu inte veta av den skadade elefanten. Ett zoo i Lousiana ställde upp och tog över Shirley. Men det var en liten djurpark som bara hade plats för en enda elefant. På djurparken fick hon bo ensam i 22 år, utan sällskap av andra elefanter. Elefanter är flockdjur och lever helst i sällskap med andra elefanter. Därför var livet i djurpark extra tufft.

Skärmavbild 2015-10-16 kl. 14.46.16

En man, Solomon, bestämde sig för att göra allt för att Shirley skulle må bättre. Solomon arbetade i djurparken där Shirley bodde. Solomon och Shirley utvecklade ett starkt band mellan sig och i 22 år tog Solomon hand om elefanten. Trots att han till viss del kunde hjälpa Shirley att känna sig mindre ensam så visste han att det hon egentligen behövde var sällskap av andra elefanter.

Skärmavbild 2015-10-16 kl. 14.47.14

Till slut bestämde sig djurparken för att låta Shirley gå vidare. Nu skulle allt förändras för Shirley. Hon skulle få flytta till ett ställe som kallas för ”Elefanternas fristad”. Där får elefanter som tidigare har levt i fångenskap leva tillsammans på stora fria ytor, utan djurparkernas ständiga besökare.

Skärmavbild 2015-10-16 kl. 14.49.38

Solomon kunde inte hålla tårarna tillbaka när han tog med Shirley till hennes nya hem.
– Jag kommer att sakna henne. Men när jag såg det här stället sa jag till henne att hon inte längre skulle behöva vara fast i kedjor. Jag vet inte vem som var först med att kedja henne, men jag är glad över att vara den sista som tar av henne kedjorna. Hon är fri till slut, säger Solomon i filmen ”The Urban Elephant”.

Skärmavbild 2015-10-16 kl. 14.51.13

Väl framme i sitt nya hem hände något ingen hade förväntat sig. Shirley fick träffa andra elefanter för första gången på över 20 år. Mötet med en av de andra elefanterna i fristaden blev extra känslosamt. Under hela natten hörde vårdarna djuren trumpeta högljutt, något som de aldrig varit med om tidigare.

Skärmavbild 2015-10-16 kl. 14.54.01

Det visade sig att en av de andra elefanterna som bodde i fristaden, elefanten Jenny, hade jobbat på samma cirkus som Shirley för 25 år sedan. Då var Jenny en elefantunge, och precis som Shirley hade hon tagits från Asien till en amerikansk cirkus. När de två träffades igen ville de bara vara så nära varandra som möjligt.

Skärmavbild 2015-10-16 kl. 14.52.20

Nu är de två elefanterna äntligen återförenade igen och de gör allting tillsammans, men nu i frihet!

Skärmavbild 2015-10-16 kl. 14.55.02
Skärmavbild 2015-10-16 kl. 14.56.31

Allison Argo har gjort en prisbelönt film som heter ”The Urban Elephant”. Här nedan kan du se den del av filmen där Shirley är med.

Här kan du läsa om Djurens Rätts och Newsners pågående kampanj #IntePåCirkus

Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.
Jaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag. Cirkus Maximum lovar att inga elefanter finns med nästa år.

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Publicerad av Newsner Djur