Cirkusen höll puman fastkedjad på ett bilflak i flera år. Men nu förändras hans liv totalt.

Puman Mustafa hade spenderat hela sitt liv fastkedjad. Men nu är han fri.

Som liten unge såldes Mustafa till en cirkus i Peru och där tillbringade alla sina dagar i kedjor. Han följde cirkusen från by till by och när han inte uppträdde sov han bakom tältpinnarna på bilflaket.

Bildkälla

puma1

– Att se ett så vackert djur intryckt i ett hörn är det mest sorgliga man kan se. Det var som om han inte ens levde längre, berättar Jan Creamer från Animal Defenders International (ADI) för The Dodo.

Bildkälla

puma2

Bildkälla

puma3

ADI har räddat många cirkusdjur, men trots att får hjälp av polisen är det inte alltid så lätt. Den här gången gick cirkusdirektören ut och erbjöd befolkningen pengar om det hjälpte till att stoppa ADI och polisen från att ta djuren. Många människor dök upp och ett stort bråk utbröt. Men efter en timme gav cirkusdirektören upp då han insåg att han skulle kunna få ett hårt straff om han fortsatte.

Bildkälla

puma4

Mustafa och de andra djuren på cirkusen kunde räddas, och nu kommer de att släppas fria. Men ADIs arbete är långt ifrån färdigt. Det finns många fler djur i samma situation och de kommer arbeta vidare för att rädda dem.

Cirkussällskapen reser ofta mellan små byar och på små vägar för att undvika att bli hittade. ADI misstänker också att cirkusen som höll Mustafa fången har fler djur gömda på andra ställen.

Bildkälla

puma6

Jag är så glad för att det finns organisationer som ADI. Inget djur ska behöva leva i kedjor!

Publicerad av Newsner Djur, gilla oss gärna: