Cirkusen lyssnar till djurvänner, stänger ner misshandlade elefantens show.

Det finns alldeles för många djur där ute som behandlas illa. Detta är någonting som vi som bryr oss om djuren aldrig får acceptera. Det här är en historia om elefanten Vana Mana som misshandlades på en cirkus i Frankrike. Människor som vägrade acceptera hur hon behandlades, fick till slut hennes show på cirkusen att stängas ner.

Den franska cirkusen, ‘Cirque d’Hiver Bouglione’ har avslutat en av sina kontroversiella elefantshower efter stora påtryckningar från djurrättsorganisationen, Animalsace. Cirkusens beslut grundar sig mycket i en speciell elefant. 43-årige Vana Mana, en elefanthona som varit i fångenskap sedan 1970-talet.

Dépêche AFP sur notre rassemblement :

Posted by Animalsace on den 3 januari 2016

:::
Cirkusregissören, Francesco Boglione, menar dock att det inte är några som helst fel på Vana Mana, utan att hon absolut skulle kunna fortsätta framträda med en show som det inte är något fel på. Han menar att de nu stängt showen endast på grund av försiktighetsskäl.

Men elefanten Vana Mana’s show har stängt på grund av så mycket mer än så. ‘Animal Defenders International’ (ADI) dokumenterade fortlöpande missbruk från delar av cirkuspersonalen.

Under 2009 satte ADI upp gömda kameror inne inne hos Vana Mana och de andra elefanterna. Där kan man se hur hon och hennes vänner misshandlas samtidigt som de är fastkedjade och ej kan röra sig.

(Varning för en del obehagliga och starka scener).

Efter detta krävde djurrättsaktivister att Vana Mana inte längre skulle behöva utföra den här showen och han hon och hennes vänner inte skulle behöva utstå denna misshandel som skett (och sker) på cirkusen.

Animalsace har rapporterat att Vana Mana lider av både artrit- och bålförlamning, samt att hon har betydande svårigheter att röra sig överhuvudtaget.

”Djuren är inte volontärer som vill vara på cirkus”, skriver gruppen på sin Facebooksida.

Nous pouvons vous annoncer que le cirque Bouglione a mis fin au contrat qui le liait à Lars Hölscher. C’est une belle…

Posted by Animalsace on den 4 januari 2016

:::
Vana Mana’s tillstånd kan bero på ett antal både psykiska och fysiska faktorer. Cirkuselefanter tvingas anta onormala ställningar, exempelvis stående på pallar, under en längre tid. Detta ställer då för stort tryck på lederna och förändrar strukturen på elefanternas fötter.

Om en elefant tvingas till att upprepa onaturliga konster, kan hens rygg också skadas allvarligt. I själva verket kan även konster, som sätter stor tyngd på huvudet, göra att elefanten till sist blir förlamad.

Slutet av Vana Mana’s cirkusuppträdande på Cirkus Bouglione är verkligen en stor seger för Animalsace som protesterat många gånger mot denna grymhet sedan 2009. Under söndagen, tog sig en grupp på 30 demonstranter till cirkusens tält och delade ut flygblad utanför. En åtgärd som helt klart har gjort inverkan.

Contre les cirques avec animaux – à l’instant.

Posted by Chloé Ka on den 3 januari 2016

:::
Hur som helst är Vana Mana’s framtid fortfarande i fara. Detta även om cirkusdirektör Bouglione nu tagit bort henne från sitt eget cirkusnummer. Hon kan fortfarande tvingas utföra numret någon annanstans. Nu ligger hennes öde i hennes tränares händer, Lars Holscher.

För att rädda cirkuselefanter som Vana Mana, kan du här läsa mer om vad du kan göra för att hjälpa.

Dela gärna detta vidare till dina vänner så kan vi tillsammans vara med och göra livet enklare för elefanter som Vana Mana och hennes vänner.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna