Cyklister skrämde hästen Poker av ridvägen – fick avlivas: ”Största smärtan är att ha förlorat hästen”

Sista biten hem på den lugna ridvägen förvandlades snabbt till en mardröm. Jenny Ek, som var ute och red hästen Poker, märker att hästen skräms av två mountainbikecyklister som kommer körandes i hög hastighet på ridvägen. Hästen Poker blir så rädd att han tar fart så att Jenny tappar balansen och flyger av.

– Jag ramlar av, ner i gräset och tror att Poker fortsätter ner för backen bara. När jag tittar över stupet ser jag hovar och blod överallt, berättar Jenny för Newsner.

Nu vill hon dela med sig av händelsen för att få folk att visa mer respekt för ryttare och ridvägar, så att ingen annan drabbas.

Hästen Poker var Sofie Göranssons, men reds regelbundet av Jenny Ek, som är van ryttare sedan hon var åtta år gammal.

När Jenny var ute på en skrittrunda längs en ridväg i närheten av stallet kommer två mountainbikecyklister körandes i full fart, och blir tvungna att tvärnita när de får syn på Jenny och hästen.

– Poker blir så skrämd av farten och ljudet av bromsarna att han skenar iväg. Mot slutet av backen tappar jag balansen och faller av, och Poker fortsätter framåt mot ett stup, berättar Jenny för Newsner.

Jenny Ek föll av hästen Poker.
Foto: Privat

Jenny tar sig upp och springer fram. Under Pokers väg framåt har han passerat en gärdsgård och taggtråd, och fallit över ett stup.

– När jag tittar över stupet ser jag hovar och blod överallt. Sedan ser jag att han fastnat med benet. När Poker tar sig loss från trädet ser jag att det är helt av, det bara hänger, det är blod överallt, berättar Jenny för Newsner.

Fick avlivas på plats

I panik plockade Jenny upp telefonen och ringde till ägaren Sofie, som i sin tur ringde veterinären direkt. Jenny förstod att läget var illa.

– Jag skrek till cyklisterna ‘Jag hoppas att ni förstår vad ni har gjort, för han kommer att dö nu’.

Cyklisterna frågade om det var något de kunde göra, och Jenny berättar att hon minns att hon kändes sig svimfärdig över situationen.

Först på plats var Sofies sambo, sedan veterinären, som konstaterade att hästen var tvungen att avlivas direkt.

Foto: Privat

”Är trötta på respektlösheten ryttare möter”

Jenny klarade sig med att sy några stygn efter fallet.

– Största smärtan är att ha förlorat hästen, säger hon till Newsner.

Hon hoppas att delandet av händelsen ska få folk att uppmärksamma och visa mer respekt för ryttare och ridvägar, då vägen var skyltad för ridning åt båda hållen.

– Vii är lite trötta på den här respektlösheten som vi ryttare möter när vi sitter på hästryggen. Det är sällan folk saktar in överhuvudtaget. Jag upplever att folk är ganska nonchalanta, Även den tryggaste häst kan skrämd om den inte är förberedd, säger Jenny.

Dela gärna Jennys uppmaning för att få fler att visa respekt för ridvägar och ryttare.