Därför är det brottsligt att lämna katten ensam hemma.

Tänker du att en katt är självständig och, till skillnad från en hund, inte behöver ses till så ofta? Tror du att det är okej att åka hemifrån en helg och lämna katten ensam så länge den får mycket mat och vatten? Tänk om! Det är nämligen olagligt.

Det är kanske inte alla som har koll på detta, men en katt måste ses till minst två gånger per dag. Om man som kattägare bryter mot detta begår man faktiskt ett brott, enligt en föreskrift som kom till 2008.

– Det är fortfarande många som inte tänker på det. Bara för att katten inte behöver gå ut likt en hund tänker många att man inte behöver vara hemma lika ofta. Men det gäller alla djur att de ska ha tillsyn dagligen, säger Lisa Svensson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm till Metro.

Samma regler gäller för hundar, men där rekommenderas även att man inte lämnar hunden ensam mer än 6 timmar. Hundar måste ju som bekant också få gå ut och kissa regelbundet.

Det är straffbart att bryta mot tillsynsplikten enligt djurskyddslagen, och om det blir ett ärende hos länsstyrelsen kan det leda till en polisanmälan.

Det är fler som känner till föreskriften idag än var det var tidigare, men enligt Lisa Svensson på länsstyrelsen i Stockholm finns det fortfarande anledning att sprida informationen.

Så alla ni som fungerar på att skaffa katt, tänk till en gång extra innan. Det finns redan över en miljon katter i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån, och vi på Newsner vill att de alla ska leva i en trygg och bra miljö!

Dela gärna den här informationen om du känner någon som har katt, eller funderar på att skaffa det.

katt

Newsner står på djurens sida, gilla om du gör det också.