Därför är det en riktigt, riktigt dum idé att klappa en vithaj.

Jag vet inte hur det är med er, men jag har länge drömt om att få dyka med vithajar. Jag vet inte om det någonsin kommer bli av eller förbli en dröm, men en sak vet jag säkert. Jag kommer definitivt att se annorlunda på saken efter att ha läst detta.

I slutet av januari spreds en bild på en dykare som sträcker ut sin hand ur buren för att klappa en vithaj på nosen. Fotografiet fick stor uppmärksamhet och delades likt en löpeld över hela nätet.  Bilden togs utanför Guadalupeön i Stilla Havet och är utan tvekan iögonfallande.

Men experter varnar nu för sprida den vidare. Att klappa på en vithaj är en riktigt, riktigt dum idé – av flera skäl.

Först av allt, om det nu inte var självklart, så det extremt farligt att leka med en vithaj på runt 1000 kilo. Det är inte bara det att vithajen är kraftfull och snabb, deras beteende är också oerhört svårt att förutse, även om du är en rutinerad expert.

Därför har alla seriösa företag som erbjuder dykning med vithajar väldigt strikta regler. Alla dykare i buren måste hålla sina kroppsdelar och kameror inne i buren. Inte bara för att skydda dykarna, utan lika mycket för att skydda hajarna själva.

”Djuret kan bli inklämt innanför buren eller skadas när den försöker attackera något som finns inne i buren”, förklarade hajbiologen Dr Austin Gallagher för Earth Touch News.

Även om de flesta människor som delat och gillat denna bild inte är medvetna om konsekvenserna, så är det ett stort problem enligt forskarna. Visst kan de fungera för att höja intresset för hajar och deras utsatta situation, men det är också potentiellt skadligt för deras redan skamfilade rykte.

shark5

”Ingen borde någonsin uppmuntra denna typ av beteende. Detta (på bilden ovan) är något av de dummaste och farligaste mötet mellan haj och dykare som jag någonsin har sett. Sådana här våghalsar sätter hela branschen i fara och jag hoppas de inblandade åtalas av mexikanska staten”, säger Gallagher.

”När filmen och bilderna kommer ut så blir det uppmärksamhet och uppmuntrar fler människor att göra det”, säger Dr Austin Gallagher.

Dela gärna vidare om du tycker att dessa vackra djur inte är några leksaker. De ska behandlas med respekt, det är vi som är där på besök. Sluta upp med att sprida massa ”häftiga” bilder på människor som utsätter sig själva och djuren för fara.