Därför vill din hund titta dig i ögonen när den bajsar.

Har du någon gång upplevt att din hund tittar dig i ögonen när han eller hon bajsar? Nu har forskare nämligen kommit fram till varför hundar gör på det sättet.

De flesta hundägare har varit med om det. När hunden ska utföra sina behov vänder de blicken och tittar rakt in i dina ögon – och slutar inte förrän de är klara. Det finns flera orsaker bakom detta, men forskare i USA har i en studie från 2009 konstaterat att ögonkontakt mellan människor och hundar skapar en psykologisk effekt hos våra fyrbenta vänner som liknar den mellan en förälder och barn. Så, om din hund söker ögonkontakt med dig när den utför sina behov är det för den ser dig som en mamma eller pappa.

I det ögonblicket utsöndras gemenskapshormonet oxytocin. Det hormon som produceras när ett nyfött barn tittar på sin mamma och skapar kontakt för första gången.

En annan orsak till ögonkontakten kan också vara att hunden söker bekräftelse på att den gör rätt (genom att bajsa utomhus). Det säger hundexperten Madeline Friedman till The Dodo.
– De flesta hundägare fortsätter inte med uppmuntring när hunden är rumsren, i alla fall inte lika frekvent. Jag tror att hunden då kommer ihåg detta och vill ha mer, säger Friedman till sajten.

Men framför allt: Din hund tittar på dig för att den älskar dig. Glöm aldrig det!

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna