Dansande björnen Holly räddades efter 15 år av plågeri.

Läppbjörnen Hollys historia är mycket tragisk men ändå viktig att berätta. Idag lever Holly ett bra liv med snälla människor, och det är tack vare dessa människors fantastiska arbete som Holly och många andra björnar kunde räddas.

När Holly var liten dödade tjuvjägare hennes mamma och slet bort henne från mammans trygga kropp. Holly skrek efter hjälp men ingen gjorde något, och ingen brydde sig om det fruktansvärda öde som väntade henne.

Bildkälla

01

Hennes nos är byggd för att söka efter termiter att äta, men nu piercades den och ett tjockt rep träddes in i såret. Hennes tänder slogs ut så att hon inte kunde försvara sig.

I 15 år utnyttjades Holly som dansande björn på gatorna i Indien, och för hennes ägare var hon bara ett sätt att tjäna pengar. Han slog henne varje dag och drog i repet i hennes nos för att få henne att ”dansa”. Holly lärde sig snabbt att lyda eftersom det var det enda sättet att minska smärtan.

Bildkälla

04

Efter att hennes tänder hade slagits ut fick hon ett stort infekterat sår i munnen. Det måste ha gjort extremt ont.

Bildkälla

02

Men Holly hade tur. 2003 blev hon räddad och flyttades till Agra Bear Rescue Facility, en fristad för björnar som likt Holly utnyttjas i turistindustrin.

Bildkälla

03

Hon fick vård och hennes sår i munnen läkte. Idag är Holly 27 år gammal och en av de äldsta björnarna på Agra Bear Rescue Facility.

Hennes liv idag är långt ifrån en tortyr hon utsattes för på Indiens gator, men det är inte det liv hon var ämnad till att leva. Tyvärr var hon allt för skadad efter alla år som dansande björn, så hon kommer aldrig kunna leva i frihet igen. Men hon behöver i alla fall inte ha ont.

Holly är verkligen fantastisk. Trots att hon blivit utsatt för tortyr av människor under så lång tid har hon ändå funnit trygghet och kärlek hos en av de anställda i sitt nya hem. Hon älskar sin skötare och litar på honom till 100 procent. Eftersom Holly börjar bli blind har hon svårt att äta själv, så varje dag sitter han med henne och klappar henne när hon äter sin mat.

Bildkälla

05

Bilden på henne tillsammans med sin nya skötare är verkligen en kontrast jämfört med de gamla bilderna, innan räddningen.

Tyvärr är Holly inte ensam om att ha blivit plågad på det här sättet. Enligt Wildlife SOS, som också hjälpte till att organisera räddningen, så fanns det runt 1 200 dansande björnar i Indien 1996. Wildlife SOS har räddat mer än 600 stycken och flyttat dem till fristäder där de kan leva ett liv utan smärta.

Här nedan kan du se en film om International Animal Rescue och Wildlife SOS:s arbete med de dansande björnarna.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna