Danska staten köper elefanter – nu kan de gå i pension

Inga djur hör hemma på cirkusar eller bakom bur. Det verkar också vara något som danska staten nu ställer sig bakom.

De har nämligen köpt fyra cirkuselefanter – så att de kan gå i pension.

”Vi har kommit fram till en vettig lösning så att elefanterna kan få det bättre”‚ skriver livsmedelsminister Mogens Jensen i pressmeddelandet, enligt Aftonbladet.

Alla vi som är riktiga djurvänner, vill inte att någon stor som liten ska fara illa.

Speciellt när det kommer till cirkusar är det många djur som fortfarande runt om i världen tvingas visa upp sig och får lida hårt för att tvingas göra trick, till människans nöje.

Men inställningen till att djur ska få vara på cirkusar har skiftat under den senaste tiden.

Bara tidigare i augusti så blev det lag på att alla vilda elefanter förbjuds från cirkusar.

Detta har gjort att den danska staten nu tagit ett beslut.

Elefanterna Ramboline, Lara, Djunga och Jenny har nu köpts av staten för elva miljoner danska kronor, fyra miljoner mer än statens första bud på sju miljoner.

Anledningen?

Elefanterna ska nu kunna gå i pension.

Danska staten om beslutet: ”Vettig lösning”

”Vi har kommit fram till en vettig lösning så att elefanterna kan få det bättre. Vilda djur hör inte hemma vare sig i stall eller manege och när folketinget öppnar kommer jag att lägga fram ett förslag om en ny djurrättslag så att vi äntligen får förbud mot vilda djur på cirkus”, säger livsmedelsminister Mogens Jensen i pressmeddelandet.

Samtliga partier i folketinget står bakom avtalet.

Elefanterna har tillhört cirkusarna Arena och Trapez. Benny Berdino, direktör för Cirkus Arena säger i pressmeddelandet att han tycker att det är tråkigt att ta farväl av elefanterna samtidigt som han glädjer sig åt att de kan dra sig tillbaka från arbetslivet och ”njuta ett välförtjänt otium”, skriver Aftonbladet.

Wow vilket glädjebesked! Så välförtjänt pensionärsliv för er allihopa! Vi önskar att alla djur kunde få gå samma öde till mötet. Tillsammans kan vi göra det möjligt djurvänner! Sprid denna glädjande nyhet till alla du känner!