Därför ska du absolut inte mata fåglar med bröd – och detta kan du ge dem istället

Visst kan det vara mysigt att ta med sig lite bröd till vattnet och mata fåglar? Men även om detta uppskattas av både barn och vuxna, och inte minst av fåglarna själva, så kan det faktiskt vara direkt farligt för dem.

Bröd är visserligen gott, men det innehåller inte tillräckligt med näring och kan orsaka så mycket skada så att fågarna måste skjutas av kommunens jägare.

Så om du gillar att mata fåglar – läs här nedan om vad du kan ge dem istället!

Stockholm Vildfågel Rehab varnade nyligen för att mata kanadagässen vid Lötsjön med bröd.

Anledningen är att fåglarna blir så mätta på det näringsfattiga brödet så de slutar leta annan mat. I längden orsakar det näringsbrist. Bristen på näring under uppväxten kan göra så att fåglarnas vingar inte växer korrekt, och unga fåglar kan få så kallad ”änglavinge” då vingen har en onaturlig vridning.

Fåglar som har drabbats av änglavinge kan inte flyga.

Facebook

”Precis som förra året har vi fått in samtal från oroliga människor som sett framförallt gäss med vingar som ser ut som ”skelett”. Det kan även se ut som att vingen är bruten, skrev Stockholm Vildfågel Rehab i en kommentar på Facebook i augusti och fortsätter:

”Mata ALDRIG fågelungar med bröd eller liknande, låt dem hitta föda själva. Mata helst inga fåglar med bröd under vår och sommar då det redan finns mycket föda för dem. Om ni stödmatar fåglar under vintern kan ni ge bröd, se dock till att det inte är mögligt vilket sjöfåglar är mycket känsliga för. Stödmata dock helst med korn- eller havrekross under vintertid.”

Stockholm Vildfågel Rehab la även ut några bilder på kanadagäss, där man tydligt kan se att deras vingar är skadade på grund av näringsbristen.

Facebook

”Dessa kanadagäss har växt upp i Sundbyberg i fågelrika vattenområden, dock kommer de inte kunna flytta pga. dess starkt försämrade flygförmåga och kommer därför att skjutas av kommunjägare till hösten. Det var nog inte det man tänkte på när man matade söta kanadagässungar i våras!”

Om du varkligen inte kan motstå att mata änder, kanadagäss och andra fåglar så finns det faktiskt flera andra saker som du kan ge dem istället för bröd. Här är en lista på saker som innehåller lite mer näring:

  • Majs
  • Havre eller korn
  • Ris
  • Hackad sallad
  • Fågelfrön

Dessa saker ska du absolut INTE ge till fåglar:

  • Chips
  • Kakor
  • Kex
  • Choklad
  • Popcorn

Hjälp till att dela detta vidare så kan vi undvika att fler fåglar drabbas av näringsbrist!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.