Därför ska du aldrig se din hund som en familjemedlem – hundcoachen om misstaget för många ägare gör

Det var under söndagskvällen som den omskakande nyheten kom.

En kvinna miste sitt liv efter att ha blivit attackerad av hund.

När TV4:s hundcoach Fredrik Steen bjöds in till ”Efter fem” för att prata om den upprörande händelsen, var det många som såg rött.

I direktsändning satte tv-profilen ner foten och förklarade varför man inte ska se sina små älskade fyrbenta vänner som familjemedlemmar.

– Det är väldigt godhjärtat och fint. Men en hund är en hund, säger han i programmet.

Många skakades av beskedet att en kvinna miste livet i en hundattack i  Robertsfors, Västerbotten under söndagskvällen.

Hunden som hade attackerat kvinnan avlivades direkt efter olyckan, bekräftade polisen kort efteråt.

– Om vi skulle ta hunden till en veterinärstation för avlivning kunde vi ha utsatt vår personal för fara, hunden mådde uppenbarligen inte bra. Och det var också bäst av djurskyddsskäl att avliva på plats, sa Fredrik Nilsson, vakthavande befäl, till SVT.

Hundcoachen Fredrik Steen om tragiska olyckan

En kort tid efter den tragiska olyckan skrev TV4:s kända hundcoach Fredrik Steen om sina känslor kring händelsen på sina sociala medier.

Han skrev då på sin Instagram om sin stora oro kring att liknande händelser kan ske i framtiden.

”Vi vaknar upp efter en hundattack med dödlig utgång. Sååå tragiskt. Mina tankar går till de anhöriga… Detta kommer bli vanligare, det är tyvärr min framtidstro. Det finns en romantisering omkring hundar som inte är till gagn för varken hundarna eller oss själva. De största farorna är hundens nerver, detta tillsammans med hundens resurser ifråga om kamplust. Detta tillsammans med dålig kunskap om hund. En hund är inte alldeles fantastisk ena minuten och gör detta nästa minut. Mycket händer på vägen som ägaren missar eller struntar i,” skrev han och fortsatte:

https://www.instagram.com/p/CkFam2-MR3A/

”Låt mig säga igen – en hund med mycket resurser som exempelvis vill vakta – låter man den vakta ökar hundens lust att vakta. Låt mig säga igen, en hund som har en stor kamplust, och man stimulerar just detta – Då kommer hundens kamplust att öka tills den blir okontrollerbar. Det ÄR fakta, det är på det sättet vi tränar hundar”.

Fredrik Steen avslutade sitt inlägg med att förklara vikten av kunskap, så att liknande olyckor kan undvikas.

”Jag är orolig inför framtiden. Vi måste vara mer kunniga, mer ärliga, och alla tillsammans måste jobba för att öka kunskapen om hund i Sverige”.

En tid senare medverkade också kända hundcoachen i TV4:s ”Efter fem”, just för att prata om olyckan.

Men hans uttalande fick också många tittare att reagera.

Därför ska du inte se din hund som e familjemedlem

I direktsändning diskuterade han och programledaren Anna Brolin kring den ökande trenden av hundattacker.

Det var då han sa ett minst sagt kontroversiellt uttalande.

Fredrik Steen tycker att alla hundägare inte bör se sina fyrbenta vänner som just familjemedlemmar.

– Jag delar den här uppfattningen. Vi har generellt för dålig koll på våra hundar. Vi måste bli bättre på att utbilda och informera om hur hundar fungerar. Många misstar sig på hur hundar fungerar och tror att hunden är en familjemedlem. Det är väldigt godhjärtat och fint. Men en hund är en hund, sa Fredrik Steen.

Och att förbjuda vissa specifika hundraser, tror inte Fredrik är lösningen.

– Så fort det sker en incident med en viss typ av hund så börjar man att prata om det är något fel på den rasen och om den borde förbjudas. Jag är emot det. Min expertis säger att det inte hjälper. Tar man bort den hunden från marknaden då tar människor som inte har kontroll på sina hundar bara en annan typ. Jag tror inte på förbud utan på utbildning och att man tar det på allvar när det händer, sa han då.

Tittarnas ilska efter Fredrik Steens ord

Efter sändning delade TV4 med sig av klippet där Fredrik Steen diskuterar hundattacken, och hans gästspel väckte starka reaktioner.

Många tittare reagerade på att han inte tycker att man som hundägare ska se sina vovvar som familjemedlemmar.

Fredrik Steen
Foto: TV4

”Det är INGET misstag att se sin älskade hund som en familjemedlem”, skriver en person på kanalens Facebooksida.

”Vad är det för jäkla trams? Vill man inte se en hund som en familjemedlem, så ska man nog inte skaffa sig en hund. Man kan inte få en mer lojal vän och som skänker så mycket kärlek som en hund gör”, skriver en annan.

”Men klart som fan mina hundar e familjemedlemmar, varför skaffar man annars hund/djur överhuvudtaget om man inte tänker se dom som familjemedlemmar?”, skriver en tredje.

Stöttar hundcoachen efter uttalandet

Men alla är inte lika kritiska.

Flera tittare skriver också att Fredriks inställning kring relationen mellan hund och människa är helt rätt.

”Otroligt viktigt att man som hundägare blir en tydlig flockledare, jag håller helt med Fredrik Steen!”, skriver en person.

hund
Hunden är människans bästa vän. Foto: Pixabay

”Min hund är både familjemedlem och min bäste vän.. sen är det väldigt viktigt att komma ihåg att det är en hund, som tänker självständigt och kan göra de mest oväntade saker om läge uppstår. Lösa hundar på allmän plats borde förbjudas året runt”, skriver en annan.

”Det finns inga problemhundar, bara hundägare med problem”, skriver en tredje.

Se hela intervjun här.

Vad tycker ni om detta? Håller ni med Fredrik eller inte? Diskutera gärna på vår Facebooksida.