Därför ska du alltid känna på asfalten innan du promenerar med hunden i sommar

Nu är sommaren äntligen här – och vi hoppas på i alla fall några varma soliga dagar.

Det finns en sak jag alltid aktar mig för på sommaren: Att bli bränd i solen. Jag skyddar mig alltid med solkräm om jag ska vistas länge utomhus, även hemma i Sverige. Jag hoppas att ni andra gör likadant.

Men trots att många är noga med att skydda sig själva och sina barn från solen så glömmer vi ibland bort våra husdjur. De flesta hundar och katter har päls som skyddar deras kroppar från att bli brända, men vi får inte glömma tassarna! En veterinärklinik i USA har delade förra sommaren med sig av en bild som visar hur illa det kan gå om hunden promenerar på asfalt en varm sommardag.

Nu är det dags att dela denna bild igen – så att inga andra hundar drabbas av samma sak.

Bilden publicerades av facebooksidan Hip Dog Canine Hydrotherapy & Fitness, och så här skrev de i inlägget:

”Så här går det om en hund går på ett allt för varmt underlag! Så känn alltid på trottoaren eller vägen – är det för varmt för dig, så är det definitivt för varmt för ditt husdjur.”

Men hur ska man veta om det är för varmt?

Moon Valley Canine Training har kommit på en bra regel för att avgöra när det är för varmt för hunden att gå på ett underlag. Håll baksidan av handen mot marken, och räkna till fem. Bränner du dig? Då är det för varmt även för din hund!

Även om vi sällan har så där riktigt varma temperaturer här hemma i Sverige så är det viktigt att komma ihåg att asfalt blir varmare än man tror. Gräs blir aldrig lika varmt – så en riktigt varm sommardag är det bättre att promenera på gräs med hunden. Det finns även speciella skor som man kan köpa för att skydda tassarna.

Tänk även på att sand blir varmt! Om du tar med din hund till stranden ska du alltid känna på sanden innan. Känn inte bara på ytan, utan även en centimeter under sanden. En blåsig dag kan nämligen ytan kännas svalare och lura dig att det inte är så varmt.

Och glöm inte bort att ge din hund mycket vatten i värmen!

Även om du hade koll på detta redan så finns det säkert andra hundägare som inte tänker på hur varm asfalten och sanden blir på sommaren. Dela gärna den här informationen vidare, så inga hundar behöver bränna sig i sommar!

Djurbibeln står på djurens sida.