De 5 gepardungarna har ingen mamma. Men kolla vem som tar hand om dem istället. Så gulligt!

Tidigare denna månad, den 8 mars, födde gepardhonan Willow fem ungar på Cincinnati zoo & botanical garden i Ohio, USA. Ungarna föddes med hjälp av kejsarsnitt och djurparken hade förhoppningar om att den fem år gamla honan skulle bli helt återställd efter operationen. Men hon hade svårt att återhämta sig och förlorade aptiten. Den 22 mars meddelade djurparken att hon tragiskt nog hade dött. Ungar som föds med kejsarsnitt är extra känsliga. Men de fem små geparderna har fått en ”surrogatförälder”, eller i alla fall någon som kliver in och ser till att de har det bra. Den australiska fårhunden Blakely är nu sällskap till ungarna.    

– Geparder är känsliga och den här svåra födseln visade sig bli för mycket för henne, säger Thane Maynard, djurparkens chef, om gepardhonan Willow i ett uttalande.

Bildkälla

12891044_10153917607145479_6782084438885447921_o

– Willow klarade av att bidra till överlevnaden av sin djurart genom att föda fem gepardungar. Utan kejsarsnittet hade vi troligtvis förlorat både mamman och ungarna, säger chefen.

Ungar som har fötts med kejsarsnitt behöver extra vård, omsorg och uppmärksamhet berättar Mark Campbell, djurparkens chef för djurhälsa, för BBC. Detta eftersom de inte har särskilt utvecklade immunförsvar och är beroende av näringen i mammans mjölk. Därför har djurvårdare tagit extra hand om gepardungarna på djurparken. Ungarna har flaskmatats och man håller noga koll på deras vikt.

Någon som spelar en lite extra speciell roll i överlevnaden för de fem små ungarna är hunden Blakely. Han har tidigare varit barnvakt åt flera ungar på djurparken, så han är rutinerad. I ett uttalande från djurparken skriver man att han har kallats in för gos, trygghet och som en kropp att klättra på.

– Hans första jobb är att låta ungarna klättra på honom, som de började göra så fort de träffades. De behöver den träningen för att bygga muskler, säger Dawn Strasser, som jobbar med vården av ungarna.

Han betonar också hur viktigt det är att de små geparderna får i gång sin matsmältning.

När ungarna växer kommer Blakelys roll att växla från klätterställning och myskamrat till lärare och förebild. Han har till exempel tidigare lärt en gepardunge, Savanna, skillnaden mellan ett lekfullt bett och början på ett bråk skriver djurparken på sin hemsida.

Det finns inte särskilt många geparder kvar i världen och djurarten utsätts för flera hot. Bland annat minskade levnadsutrymmen, jakt och konkurrens med andra vilda djur om byten. Enligt Världsnaturfonden lever ungefär 10 000 geparder i vilt tillstånd.

Cincinnati zoo & botanical garden skriver på sin hemsida att de ingår i ett samarbete som kallas Cheetah breeding center coalition, vars mål är att skapa en hållbar gepardstam i världen, så att världens snabbaste djur inte utrotas.

Nedan kan du se en film om de små kattdjuren på djurparken. Visst är de söta? Dela gärna vidare med dina vänner.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna