De borde inte vara vänner egentligen – men vänskapen kan rädda hela arten

Det här är bara för gulligt! Att hunden är människans bästa vän och har en lugnande effekt på oss vet vi sedan länge. Men faktum är att de även har en lugnande effekt på andra djur, till exempel geparder som ofta är oroliga av sig som ungar.

Geparderna på vår jord blir allt färre. Därför föder man på San Diego Zoo upp geparder för att säkra att arten inte dör ut. Där har man också gett gepardungar en kompis, i form av en liten hund. Bakgrunden är att gepardungar ofta är lite räddhågsna och blyga av sig som små, något som kan leda till svårigheter med parning. Att då få en liten hundkompis gör att geparderna känner sig lugnare och lite modigare.

”Hundens kroppsspråk kommunicerar att det inte finns något att vara rädd för, vilket lugnar geparden. Vi introducerar dem för varandra när de båda är väldigt små och lekfulla. Genom att tillbringa tid med varandra lär de känna varandra och blir vänner,” förklarar San Diego Zoo på sin hemsida enligt Buzzfeed.

Vanligast är att labradorer och golden retrievers får ta en liten gepardunge ”under sina tassar”. Faktum är att det här är en gammal metod som använts på flera olika djurparker genom åren.

Men det gäller att gå varsamt fram när de först träffas första gången. Oftast går det till som så att de små krabaterna får hälsa på varandra genom ett staket, för att bekanta sig lite närmare med varandra. Gången efter får de träffas och leka tillsammans, men båda bär då koppel. Detta för att geparden ofta är ängslig och måste få vara den som tar första steget. En process som kan ta lite tid men som mynnar ut i livslång vänskap.

Hundar är verkligen helt fantastiska varelser! Dela den här artikeln med alla dina vänner så att de också kan få se den här underbara vänskapen!

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.