De har inte setts på 18 år. Men när schimpansen ser kvinnan som räddade henne som ung brister allt.

För många år sedan räddade Linda Koebner schimpanserna Doll och Swing från ett laboratorium och såg till att de fick ett liv utan trånga burar och smärtsamma tester. Hon hjälpte dem till ett bättre liv och lärde dem att leva som vilda schimpanser. När hennes jobb var klart lämnade hon dem. 18 år senare åkte hon tillbaka för att hälsa på dem, och möts av något helt underbart.

Linda var bara 23 år och student när hon blev tillfrågad om hon ville delta i ett projekt och rädda en grupp schimpanser. Forskarna hade precis tagit fram ett nytt vaccin, vilket gjorde att de inte hade någon användning för schimpanserna på laboratoriet längre.

Bildkälla

De hade tillbringat hela sina liv i trånga burar och utsatts för smärtsamma tester. Men nu skulle de äntligen få vila i en mer naturlig miljö.

En januarimorgon flyttas de till en fristad för schimpanser i Florida. På anläggningen bodde flera schimpanser som antingen hade används som husdjur eller i laboratorier, men som skulle få en nya chans till ett värdigt liv som liknade livet i det fria.

Igen visste hur Lindas schimpanser skulle klara av den stora omställningen. Hon var där och stöttade dem när de tog sina första steg i gräset och kände vinden i ansiktet för första gången. Det var skrämmande för dem till en början, men med Lindas hjälp vågade de sig ut ur sina burar.

Bildkälla

I fyra år vakade Linda över dem, och såg dem utvecklas mer och mer för varje dag. De lärde sig att leva som schimpanser ska göra. Till slut var Linda färdig med sitt jobb och lämnade schimpansera, som nu klarade sig utan henne i sin nya miljö.

25 år efter att Doll och Swing släpptes ut från sina burar kom Linda tillbaka till dem för att hälsa på sina vänner. De hade få gått 18 år sedan de sist sågs.

Bildkälla

Hon hade ingen aning om hur de skulle reagera. Vid det här laget hade hennes gamla vänner blivit vilda, och var inte vana vid mänsklig kontakt på samma sätt som när Linda tog hand om dem.

Skulle de känna igen henne?

Bildkälla

Ja, det gjorde de. Utan att tveka, och med ett stort leende omfamnade Doll och Swing sin vän.

Bildkälla

05

Jag blev oerhört berörd av att se det här! Vilka fina djur de är, och så lika oss. I filmen här nedan kan du se mer av deras underbara återförening med Linda.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.