De har plågats på cirkus hela livet. Nu är de äntligen fria.

2011 förbjöd Peru vilda djur på cirkus, två år senare gjorde Colombia samma sak. Sedan dess har många djur räddats. Förra året kunde 33 lejon äntligen släppas ut från burarna där de tillbringat hela sina liv, och de behöver aldrig mer uppträda på cirkus.

Alla djur kunde räddas tack vare Animal Defenders International. Lejonen bor nu i en trygg miljö, och även om de inte klarar av att leva i det vilda så kommer de aldrig behöva känna sig som fångar.

Dessa djur har levt under mycket dåliga förhållanden på cirkusen. Flera av dem har fått klorna avkapade och tänderna inslagna. Många av deras ärr syns på utsidan, men de djupaste såren finns på insidan.

Här nedan är några av dem som blivit räddade.

Bumba och Junior

01

Bumba

02

Junior

03

Joseph, kallades tidigare bara ”Blind”

04

Joseph

05

Joseph

06

Rapunzel

07

Kiara får träffa sina ungar igen, efter att cirkusen separerade dem

08

Rey

09

Rey

10

Rey

11

Ricardo

12

Ricardo

13

Vilda djur hör inte hemma på cirkus och vi på Newsner vill tillsammans med Djurens rätt uppmana regeringen att förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan också hjälpa till genom att stödja kampanjen #IntePåCirkus och skriva på vår namninsamling.

• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Här kan du läsa om Djurens Rätts och Newsners pågående kampanj #IntePåCirkus

Jaaa! Sossarna lyssnade: Nu vill de också förbjuda elefanter på cirkus.
Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.
Jaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag. Cirkus Maximum lovar att inga elefanter finns med nästa år.
Ungen var bortrövad i 4 år. Här går hon 10 mil i djungeln och möter sin mamma igen. Se när babyelefanten återförenas med sin mamma.
Djur på cirkus kan inte föra sin egen talan. Det här är för djuren som lider i det tysta. Läs Zandra Lundbergs krönika.
Malena Ernman kräver förbud av vilda djur på cirkus. Hjälp henne sprida detta och skriv på du också. Artisten är en av över 67 000 som skrivit under.
Danskarna bojkottar cirkusen efter skandalen. Misshandlade elefant så att den löpte amok.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna