De hittar älgkalven övergiven och helt utslagen. Då kör familjen 35 mil för att rädda hans liv.

På familjen Brodéns gård i Eskilstuna hittade de en övergiven älgkalv. Den var utmärglad och låg utslagen vid en husvägg. Pappa Erik och mamma Karin såg ingenting annat än att göra allt för att rädda livet på den stackars älgen. – Han hade dött om han fick vänta ett par timmar till, säger pappa Erik Brodén till Hela Hälsingland.

Det var på mamma Karins föräldragård i Eskilstuna som älgkalven hittades. Hennes make Erik, som i dag är musiker men tidigare jobbat som lantbrukare, kunde direkt se att kalven var illa ute. För att vara säkra på hur de skulle göra mest nytta ringde de till djurparken Järvzoo i Järvsö. Förutom att mata kalven med vatten gav de honom lammstart, en typ av välling som ges till nyfödda lamm. De övervakade och matade kalven var tredje timme under två dygn. Det skriver Hela Hälsingland.

Insatsen gav också resultat. Kalven kunde åter stå på benen för egen maskin. För familjen Brodén var det då dags att bege sig hemåt till Delsbo – men de kunde inte bara överge den sargade älgkalven. Så de bestämde sig för att ta med kalven i den turnébuss som pappa Erik använder i jobbet och köra 35 mil för att slutligen lämna kalven på Järvzoo.
– Vi plockade ner sätena längst bak i turnébussen och där kunde han stå raklång. Det är inte alla älgkalvar som har fått åka turnébuss, så han var nog ganska nöjd. Men de första sju milen hörde vi väldigt mycket älg från baksätet, berättar Erik för Expressen.

Lösningen för att lugna den stackars älgkalven? Karin fick sätta sig längst bak.
– Då kröp han upp i hennes knä och var så nöjd, säger Erik till Expressen.

Hittade utmärglad älgkalv – tog med den i turnébussen och körde 35 mil norrut till Järvzoo.

Publicerat av Helahalsingland.se den 25 maj 2016

En stor tumme upp till familjen Brodén för deras insats! De räddade förmodligen livet på kalven och det förtjänar verkligen alla likes som vi kan hitta.