De satte hundarna i en röntgen. Men vänta bara. Det som forskarna fick se avslöjar deras kärlek till oss.

De flesta hundägare älskar sina hundar och hoppas förmodligen att deras kärlek är besvarad. Men kan de verkligen vara säkra på att så är fallet? Kan vi verkligen veta om våra fyrfota vänner känner samma typ av ömhet för oss som vi känner för dem? Ja, nu verkar det faktiskt som att vi kan det. Jag älskar det här! Hunden är verkligen människans bästa vän.

Studier som har gjorts på hundar tycks visa att de faktiskt ser oss som sin familj på riktigt. De verkar vara mer benägna att vända sig till oss människor för kärlek och skydd än till andra hundar.

Forskare på Emory University har tränat hundar till att ligga stilla under magnetröntgen. De mätte sedan hur hundarna svarade på dofter från andra hundar och människor, både sådana som de kände till och helt okända. Det visade sig att belöningscentrat i hundarnas hjärna gick igång då de kände doften av sina ägare.

hund_scan2

I en annan studie i Budapest tittade man på hur hundar påverkades av ljudet från andra hundar och människor. Effekterna i hundarnas hjärnor påminde mycket om de i människans, vilket skulle kunna vara en viktig del i förklaring till varför hundar och människor tycks kunna kommunicera så pass bra med varandra. Enligt hjärnforskaren Attila Andics påminner hundars sätt att interagera med människor om det sätt som bäbisar förhåller sig till sina föräldrar.

Hundar är också det enda djur, bortsett från olika primater, som ser människor i ögonen.
”Att skapa ett band till ägaren är mycket viktigare för hundar än för andra husdjur”, säger Attila Andics.

Men det fina är också att vi tycks ha ett lika starkt band till våra djur som de har till oss. När man lät kvinnor som både haft hund och barn i mer än två år titta på olika foton visade det sig att bilder på hundar och barn aktiverade samma delar i hjärnan, de som är kopplade till känslor, belöning och social interaktion. Kortfattat kan man säga att både barn och hundar tycks göra oss lika lyckliga.

Källa: Mic.com

Foto: Borbala Ferenczy, Eniko Kubinyi