De skulle ha gasats ihjäl men räddades. Här upplever burhönsen snö för första gången.

Miljontals hönor trängs just nu i trånga burar – ofta med så lite utrymme att de inte ens kan sträcka ut sina vingar. När de inte värper tillräckligt så slaktas de, antingen genom att gasas ihjäl eller få huvudet nerdoppat i ett strömförande vattenbad. Djurorganisationen Animal Place kunde inte tolerera detta och bestämde sig för att rädda så många de kunde.

För tre år sedan räddade djurorganisationen Animal Place 3 000 hönor från det fruktansvärda livet på en hönsfarm i Kalifornien. Hönorna var inte äldre än 1-2 år men skulle ändå gasas ihjäl eftersom de inte längre ansågs vara lönsamma i produktionen. Det är tyvärr ett vanligt öde för dessa djur, även i Sverige.

Men tack vara Animal Place fick hönorna en ny chans – en chans att få vara just hönor, och inte värpmaskiner i en trång bur.

I videon nedan får hönorna se snö för första gången, och du kan ju själv föreställa dig vilken upplevelse det måste vara. Några av dem är lite modigare än de andra och går ut för att undersöka direkt, medan de andra väntar avvaktande vid husväggen.

Här nedan kan du se filmen.

Jag blev väldigt glad av den här filmen, men också ledsen över att det finns så många hönor som inte blir räddade. När jag tänker på hur äggproduktionen fungerar får jag lust att köpa en gård på landet och föda upp egna höns istället. Så att jag vet att de har det bra!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.