De slänger in en död docka till aporna – djurens oväntade reaktion får mitt hjärta att brista

Apor är väldigt lika oss människor, på många sätt. De lever i stora familjer och tar hand om varandra. De hjälps åt att uppfostra alla ungar och sörjer när en anhörig dör.

Filmen nedan är ett bevis på att det som vi kallar ”medmänsklighet” faktiskt finns hos apor också.

I videon kan du se ett experiment med en docka som ser precis ut som en liten apa. Dockan placerades bland en flock langurer och sedan smygfilmades apornas reaktion.

De trodde genast att dockan var en av dem, en försvarslös unge som behövde deras omsorg. En av dem närmade sig dockan och lyfte upp den i famnen. Det verkade som att hon ville ta hand om den.

Men plötsligt hände något. Hon tappade dockan från ett träd och den föll livlöst ner på marken.

Nu förändrades hela flockens beteende. De trodde att dockan var skadad och rusade fram till den och lyfte upp den. En av honorna pressade dockan mot sitt bröst och försökte se några livstecken. Men nu insåg de att något var fel.

Flocken verkade tro att dockan hade dött i fallet från trädet.

De placerade den livlösa kroppen på en klippa och samlades runt den, precis som om det var en riktig unge som dött. Sedan höll de om varandra och tröstade varandra.

Jag blir så berörd när jag ser dem sörja dockan! Det vidar verkligen hur mycket empati dessa djur har. Här nedan kan du se filmen på den känslosamma stunden.

Blev du också berörd av den här fina filmen? Dela den gärna med dina vänner.

Djurbibeln står på djurens sida.