Debatt: Varför vill inte regeringen förbjuda vilda djur på cirkus?

Cirkusmiljön är ett problem för de flesta djur, men den är särskilt oacceptabel för vilda djur. När de inte får utlopp för sina naturliga beteenden kan de utveckla beteendestörningar och må fysiskt och psykiskt dåligt. Det skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, och uppmuntrar dig att skriva under Djurens Rätt och Newsners namninsamling för ett förbud mot vilda djur på cirkus.

Våren smyger sig så sakteliga uppåt i landet och med våren startar också cirkussäsongen. Lastbilar fulla med redskap och cirkustält rullar ut på vägarna. Nya nummer har övats in, affischer pryder stan och många timmar av förberedelser utmynnar i nya hisnande, spännande och underhållande nummer som trollbinder publiken för en kväll. Cirkus är en tradition och en väl uppskattad sådan. Men alla artister deltar inte på rättvisa villkor.

För djuren som uppträder är tillvaron långt ifrån en dans på rosor. Elefanter, sjölejon, kameler och en rad andra djur packas in i de här lastbilarna och lever sitt liv ständigt på resande fot. Väl framme när de får komma ut vistas de ofta i små, tillfälliga inhägnader. De tränas till att utföra konster som ofta onaturliga för dem, och kan i vissa fall ge skador. De här är en djurhållning där djuren inte får utlopp för sina naturliga beteenden och inget som hör hemma i ett land som ofta och gärna stoltserar med sin goda djurhållning.

Enligt en färsk opinionsundersökning från Djurens Rätt/Demoskop tycker en majoritet av svenskarna att det inte ska vara tillåtet att hålla vilda djur på cirkus. På frågan ”Tycker du att det ska vara tillåtet att hålla vilda djur som exempelvis elefanter och sjölejon på cirkus?” svarade 68 %, av svenskarna nej, 23 % svarade ja och 9 % var osäkra.* Motståndet mot vilda djur på cirkus var starkt i alla åldersgrupper.

debatt

Cirkusmiljön i sig är ett problem för de flesta djur, men den är särskilt oacceptabel för vilda djur som elefanter och sjölejon som har stora behov att röra sig på land eller i vatten. När djur inte får utlopp för sina naturliga beteenden kan de utveckla beteendestörningar och må fysiskt och psykiskt dåligt.
Det finns idag ingen förteckning över vilka djur som får visas på cirkus i Sverige, däremot framgår i djurskyddsförordningen vilka djur som inte får visas på cirkus** där finner vi bland annat rovdjur, säldjur (sjölejon undantagna) kängurur, apor och flodhästar.

Ett stort antal länder i världen har förbjudit vilda djur på cirkus, däribland Nederländerna, Storbritannien och flera latinamerikanska länder. Grekland, Cypern, Bolivia och Bosnien Hercegovina har förbjudit alla djur på cirkus.
För två år sedan plockade svenska Cirkus Scott bort elefanterna från sina föreställningar. Den etiska debatten och ändrade attityder hos allmänheten angavs ligga till grund för beslutet.

När både svenska folket och delar av branschen börjat ta ton för djuren så kan man fråga sig varför det politiska besluten dröjer så. I Sverige har två tunga instanser, Sveriges Veterinärförbund och expertgruppen som tog fram förslag till ny djurskyddslag, föreslagit förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus på grund av att dessa djurs naturliga beteende inte kan tillgodoses.
Det är dags att det här lagförslaget blir verklighet, dags att förnya cirkusen i Sverige, dags att förbjuda vilda djur på våra cirkusar.

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

*Undersökningen genomfördes av opinionsundersökningsföretag Demoskop på uppdrag av Djurens Rätt under perioden 31 mars – 8 april 2015. 1 000 telefonintervjuer genomfördes med personer från 15 år och uppåt.
** Förbud mot vilda djur; Nederländerna, Colombia, Storbritannien (från 2015), El Salvador, Kroatien (plus regionala totalförbud), Singapore, Österrike, Costa Rica, Bulgarien, Israel, Slovenien, Peru, Paraguay, Belgien (kommande)

Förbud mot vildfångade djur: Estland, Ungern, Polen.
Förbud mot alla djur: Cypern, Bolivia, Grekland, Bosnien Hercegovina, Brasilien (regionala förbud, inte helt klart nationellt).

Vill du ha fler artiklar från Newsner Debatt klickar du bara på gilla-knappen nedan.

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Här kan du läsa om Djurens Rätts och Newsners pågående kampanj #IntePåCirkus

Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.
Jaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag. Cirkus Maximum lovar att inga elefanter finns med nästa år.
Ungen var bortrövad i 4 år. Här går hon 10 mil i djungeln och möter sin mamma igen. Se när babyelefanten återförenas med sin mamma.
Djur på cirkus kan inte föra sin egen talan. Det här är för djuren som lider i det tysta. Läs Zandra Lundbergs krönika.