Delfinerna försvinner från svenska djurparken – nu behöver de nya hem: ”Ska kännas bra i magen”

Många imponeras av att se de intelligenta och vackra delfinerna. Under många år har besökare kunnat ta del av djurens uppträdanden på Kolmården.

Men nu försvinner delfinerna från den svenska djurparken.

”Vi är mitt uppe i en väldigt stor omställningsprocess” säger Kolmårdens vd Christine Karmfalk till P4 Östergötland.

Delfiner är nyfikna och sociala djur. Människor förundras över deras beteenden och intelligens, både i det vilda och i delfinarium.

Under många år har besökare på Kolmårdens djurpark kunnat ta del av delfinvisningar, där djuren ihop med skötare visat upp sina färdigheter.

Men nu försvinner delfinerna från Kolmården, rapporterar P4 Östergötland.

Ska fokusera mer på hotade arter

Christine Karmfalk är VD för Kolmårdens djurpark. För P4 Östergötland berättar hon att sen 2018 är de under en stor omställningsprocess.

Efter att Världsnaturfonden informerat i en rapport om att 68% av jordens ryggradsdjur försvunnit, bestämde sig den svenska djurparken att genomföra stora förändringar.

– Så bestämde vi oss för att vi ska hjälpa till. Vi ska göra allt vi kan, säger Christine Karmfalk till P4.

Att ta bort delfinariet är ett steg i processen för att Kolmården ska kunna fokusera mer på hotade arter.

Delfin
Foto: Shutterstock

Tolv delfiner behöver nytt hem

Diskussionen kring delfinarium är laddad men Christine Karmfalk menar att synen på att ha delfiner i djurparker inte har något med detta beslut att göra.

– Nej, jag är jättetrygg med att våra delfiner har det bra. Jag ser människorna och deras enorma kärlek till de här djuren, säger hon.

Kolmårdens tolv delfiner är nu i behov av ett nytt hem. Vart de ska ta vägen är inte bestämt, utan djurparken ser sig om efter alternativ.

Nästa steg är att kontakta europeiska djurparksföreningen EAZA och andra organisationer för att få hjälp med att hitta nya djurparker till delfinerna.

–  Det är mycket att ta hänsyn till, om det finns veterinärkunskaper och så vidare. Det ska kännas bra i magen, det har jag lovat mina delfinskötare, säger Christine Karmfalk.

Vad tycker du om beslutet? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);