Demenssjuka kelar med kattungar – får livsgnistan tillbaka

Du kanske inte tror att ett demensboende och en hjälporganisation för hemlösa katter har så mycket gemensamt. Det har det oftast inte, men i Tucson, Arizona har man kommit på en helt genialisk idé.

Catalina Springs Memory Care Facility, ett boende för patienter med demens och Alzheimers vet av lång erfarenhet att deras boende behöver mycket stimulans och närhet, annars kan de hamna i djupa depressioner.

En kattunge som blir övergiven av sin mamma klarar sig inte många timmar utan mat och värme. Det var med detta i åtanke som denna fantastiska idé föddes och som skulle få både katter och demenssjuka att bli lite lyckligare.

Facebook/Pima Animal Care

Även om demens och Alzheimers är sjukdomar som inte går att bota så kan sjukdomsförloppet gå olika fort beroende på behandling och vård.

De boende som oftast inte har så mycket för sig på dagarna kunde därför hjälpa de stackars föräldralösa kattungarna och fick i sin tur stimulans och närhet tillbaka.

Facebook/Pima Animal Care

Det var verkligen ett fenomenalt utbyte för både patienter och kattungar.

De första kattungarna som deltog i programmet hette Peaches och Turtle. Dom var mycket små och undernärda när dom kom till Catalina Springs Memory Care Facility. Snart flaskmatades dom av volontärer från boendet och ökade snabbt i vikt.

Facebook/Pima Animal Care

Förutom att det är mysigt att ha en liten kattunge i knät så är det stimulerande och socialiserande vilket är jättebra för de boende på Catalina Springs Memory Care Facility.

Facebook/Pima Animal Care

Det minskar även stress och känslan av att vara behövd och hjälpa något väldigt bra och uppiggande. Katterna kommer att bli matade och omhändertagna av dem boende tills de blir stora nog att adopteras bort.

Facebook/Pima Animal Care

Att dom har fått mycket mänsklig kontakt från tidig ålder är också någon bra när dom senare får komma till riktiga hem. Någon de inte fått lika mycket av om dom inte fått komma till Catalina Springs Memory Care Facility.

Facebook/Pima Animal Care

DELA detta om du också tycker att det är en fantastisk idé som vi borde anamma mer även i Sverige!