Den här historien visar att djur har mycket mer känslor än vad många tror. Vi måste sluta ha vilda djur i fångenskap.

De senaste 19 åren var allt som Goof och Amy hade varandra. Men exakt hur starkt bandet mellan dem var visades inte förrän deras sista dagar på jorden.

Som de två enda läppbjörnarna på Carpon Park Zoo i Massachusetts fick Amy och Goof utstå många av de svårigheter som ett liv i fångenskap innebär. Under årens lopp fick paret tre björnungar tillsammans, men samtliga blev bortlämnade för att bo på andra djurparker. Trots alla motgångar har de i alla fall alltid haft varandra.

 

Fram till ett par veckor sedan.

Källa Facebook

björn 1

 

Efter att ha uppvisat symtom på leversjukdom, en åkomma som ofta drabbar läppbjörnen, bestämde sig de ansvariga på Capron Park Zoo för att det var dags att avliva Amy.

Och för första gången på två decennium blev Goof lämnad ensam.

Goof hade också kämpat mot leversjukdomen som krävde Amys liv. Men det var ensamheten och ett brustet hjärta som tillsist blev för mycket för honom.

”Vi trodde att han skulle vara lite nere eftersom de träffades när de var små och för att de har fått björnungar ihop. Men över helgen blev plötsligt han väldigt mycket sämre.” säger vetrinären Lisa Abbo till The Sun Chronicle.

Källa Facebook

Björn 2

Fyra dagar fyllda av ensamhet efter sin väns död blev Goofs hälsa så dålig att djurparken bestämde sig för att de var tvungna att avliva honom också. Obduktionen visade senare att björnen led av flera åldersrelaterade åkommor men veterinären Abbo bekräftar att de var andra omständigheter som gjorde att Goofs hälsa blev sämre så fort.

”Jag tror att stressen som Goof upplevde när han förlorade Amy kan ha bidragit till att han uppvisade så många symtom så fort”, Säger hon till Boston Globe.

Källa Facebook

björn 3

Läppbjörnar i fångenskap blir vanligtvis upp till 40 år gamla, mycket äldre än Goof och Amy som blev 27 respektive 25 år, så det kan absolut vara mer i görningen än bara fysiologi.

Det är alldeles för vanligt att människor har djur i burar i åratal utan att visa ett dugg hänsyn till att de är kännande och tänkande individer. Amy och Goof är ett bra exempel på att djur är mer komplexa och har mer känslor än vad många förstår.

Källa: The Dodo

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna