Den här söta bläckfisken tar nätet med storm. Men när jag ser vad forskarna vill döpa den till smälter jag.

  Den lilla bläckfisken ser ut som en karaktär från en Disney-film. Men sanningen är att det är en helt nyfunnen art – som kan bli döpt till ”Bedårande”. – Om du ska beskriva en ny art får du också bestämma vad arten ska heta, säger forskaren Stephanie Bush till Science Friday.  

Med stora ögon, små gulliga fenor och en kropp som ser ut som en rund liten boll är den här bläckfisken så himla söt. Och som tidigare nämnt har forskaren Stephanie Bush från Monterey Bay Aquarium Research Institute planer på att döpa den nyfunna arten till just ”Adorable” (Bedårande på svenska).
– En av tankarna som jag har haft är att döpa den till Opisthoteuthis adorabilis – just för den är så himla söt, säger hon till Science Friday.

Och det tycker internet också. När Facebook-sidan ”I fucking love science” la upp artikeln om bläckfisken gillade 30 000 personer den – på en timme.

Karaktäristiskt för arten är sadelgjordsväven mellan tentaklerna som gör att bläckfisken studsar som en liten ballong på havsbotten. Hur söt är den inte?

Foto: Youtube.

adorable

Det må låta märkligt att döpa den efter det söta utseendet, men märkligare namn på arter finns onekligen. Enligt Science Friday döptes 2011 en ny broms-art efter sångerskan Beyonce eftersom den hade spår av guldfärg. Och tidigare har en manet-art döpts efter rockartisten Frank Zappa – enbart för att han ville försöka få till en träff med Zappa själv.

Så med det i bagaget får vi väl vänta oss att den här nya bläckfisk-arten döps efter sitt bedårande utseende.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna