Det här ska du göra om du ser en hund med gul rosett vid kopplet – anledningen är briljant

Hundar är verkligen människans bästa vän. De är lojala och sprudlar av villkorslös kärlek. Jag och många hundvänner med mig vill ofta hälsa på dem och gosa lite extra – även om det är en hund man aldrig har träffat förut. 

De allra flesta älskar att bli uppmärksammade, gosar och pussar på en när man kommer fram och hälsar. 

Men inte alla. 

En del hundar behöver faktiskt lite utrymme – och det kan finnas flera skäl till varför de inte vill gosa med oss människor. 

Det kan till exempel vara så att hunden genomgår en fas i livet där den är rädd för människor. Kanske har den blivit misshandlad av sin förra ägare och behöver lite distans. Det kan också vara så att hunden helt enkelt är nervös, inte tycker om att vara bland massor av folk eller andra hundar. 

Det kan också vara valpar som precis håller på att lära sig hur man umgås med människor – och då är det inte alltid en helt bra idé att springa fram till dem. Servicehundar som tränas inför sina viktiga uppdrag ska heller inte behöva bli störda i sin viktiga upplärningsprocess. 

Enkelt uttryckt: Det är inte alltid så enkelt att förstå vilka hundar som vill bli klappade. 

Då fick Tara Palardy från Alberta, Kanada, en briljant idé – The Yellow Dog Project.  

 

Det är ett välgörenhetsprojekt som ska göra allmänheten mer uppmärksamma på hundar som behöver lite mer utrymme.

Det går ut på att hundägaren knyter en gul rosett runt kopplet – och det betyder att husse eller matte vill att alla i omgivningen ska veta att hunden behöver lite utrymme. Men det innebär inte nödvändigtvis att hunden är farlig, bara att den helt enkelt behöver eller vill ha lite extra plats. 

Vissa, som den här vovven, har på sig ett helt koppel i gult. På det här kopplet står det exempelvis ”nervös”. 

Här är en hund klädd i gul väst – inför sitt viktiga uppdrag i jobbet som servicehund. 

Jag tycker att detta är ett fullständigt genialiskt knep som alla borde veta om! Man ska alltid fråga djurägaren om lov först, innan man får klappa. Oftast säger de ju ja. Men nu vet du vad som gäller om hunden har på sig någonting gult på eller vid kopplet!  

Dela för att sprida den här viktiga kunskapen vidare – så att hundarnas tillvaro blir ännu bättre! 

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.