Dingo vägrade lämna deras sida. Nu tar svenska paret hem gatuhunden från Thailand.

Det här är en helt underbar historia om hur ett svenskt par reste till Thailand och blev adopterade av en gatuhund. Jag har många gånger hört uttrycket ”vi väljer inte hundarna, de väljer oss”, och i det här fallet stämmer det verkligen. Tack Caroline och Christian för att ni ville dela mer er av historien om Dingo.

Den 27 februari åkte Carolines pojkvän Christian och hans vän ner till Koh Samui i Thailand för en 5 veckor lång semester. Tre veckor senare skulle Caroline komma ner och göra dem sällskap.

Foto: Privat

caroline-christian

Det hade bara gått ett par dagar av semestern när Christian blev vän med en gatuhund i området. Hunden stod och letade bland soporna på gatan när Christian såg honom. Han gav hunden lite vatten och gick sedan till Family Mart och köpte honom en korv.

Där och då bestämde sig hunden för att han skulle följa Christian och bli hans vän. Och så blev det också. Hunden, som nu fått namnet Dingo, började gå efter Christian vart han än gick.

Foto: Privat

Unknown-1

Tre veckor senare kom Caroline fram till Koh Samui, och hon märkte genast att det var något speciellt med Dingo.

– Han utstrålade enormt mycket glädje och kärlek. Att han var en gatuhund som kunde ha några sjukdomar var det sista man tänkte på. Han lekte, han ”bet” och betedde sig som en valp, vi gissade ändå på att han kunde vara mellan 1-3 år, berättar Caroline för Newsner.

Även om de gillade Dingos sällskap så kunde det ibland bli problematiskt att han ville följa dem överallt under semestern. Christian och Caroline var ibland tvungna att ta omvägar och ”smita” från honom, eftersom han inte fick följa med in på restauranger och liknande.

– På kvällarna var det mest problem med att han skulle gå in på alla pubar man gick in på, vilket inte alls var så populärt bland dom som jobbade där. Vissa lät honom stanna när dom märkte att det inte gick att få ut honom, och enda sättet att få ut honom var om man själv gick därifrån.

Foto: Privat

Unknown-3

Varje morgon och kväll satt Dingo med dem på deras uteplats och på natten sov han utanför rummet.

– Vart man än var i stan så kunde man ropa Dingo och strax därefter dök han upp, han måste ha hållit sig i närheten även om man inte såg honom.

Foto: Privat

dingo2

Caroline och Christian förstod att Dingo hade adopterat dem.

– Han markerade när förbipasserande moppar körde förbi med ett skall om att vi var hans, han tog hand om oss.

Till slut var det dags att åka hem, och lämna Dingo. Caroline åkte en dag före Christian och kom ut från hotellet strax efter 6 på morgonen med sin resväska.

– Och där stod Dingo, aldrig innan har han varit där vid 6-tiden, då brukade han vara ute på äventyr någon annanstans. Men den dagen följde han efter mig med sänkt huvud, och började sorgset yla. Det är något han aldrig innan gjort. Jag var tvungen att gå vidare och han bara satt där och ylade, det var otroligt svårt att gå därifrån just då.

Foto: Privat

Unknown-20

Samma sak upprepades dagen då Christian skulle åka hem. Även det var vid en tidpunkt på dagen då Dingo vanligtvis brukade vara någon annanstans. Men han väntade utanför hotellet för att säga hejdå till Christian också.

Den 5 mars kom Christian hem och de började prata mer om Dingo och hur mycket de saknade honom. De ville inte att han skulle vara kvar där på gatan.

– Då bestämde vi oss för att få hem honom till Sverige.

Ingen av dem hade haft någon tanke på att skaffa hund innan, men det spelade ingen roll för Dingo hade redan adopterat dem.

Men att ta hem Dingo från Thailand skulle visa sig vara ett svårt projekt.

– Med tanke på att han var en gatuhund så var detta mycket svårare än att ta hem en hund som redan är klar för adoption, vilket det finns otroligt många av i Thailand. Vi var ju på egen hand tvungna att få bort honom från gatan till ett säkrare ställe, utan att vi ens var i Thailand själva.

Foto: Privat

Unknown-17

Christians vän med familj bodde kvar på samma hotell i en vecka till, och de berättade att Dingo fortfarande kom dit. Christian och Caroline berättade för dem om sin plan att få hem Dingo. Nu gällde det att agera snabbt.

– Jag började skriva i en massa forum, vet inte hur många personer som engagerat sig och försökt hjälpa till med att få bort honom från gatan. Stressen vid den tidpunkten var enorm, det enda jag gjorde var att sitta vid datorn och kunde inte tänka på annat än att försöka hitta någon som kunde ta bort honom från gatan.

Till slut fick de hjälp av Michael J Baines, mannen som matar 80 gatuhundar i Thailand varje dag och som vi berättat mycket om tidigare. Han kopplade ihop Caroline med Tamara Johnston från Thai Street Paw Rescue. Tamara kommer från Australien och har lagt ner stora delar av sitt liv på att hjälpa gatuhundar. Hon gick med på att ta hand om Dingo tills allt var klart för resan till Sverige.

– Problemet var att hon bodde långt bort från Koh Samui och vi var tvungna att först hitta någon som kunde hjälpa med Dingo tills han kom till Tamara, som bor i Songkhla. Efter några dagars intensivt letande fann vi Angelina Astor som under sin semester på Koh Samui ägnade sin tid åt att hjälpa hundar och katter på ön, hon ville även hjälpa oss med Dingo.

Foto: Privat

Unknown-9

Den 12 mars fick Dingo äntligen lämna livet på gatan och åka hem till tryggheten hos Angelina. Där blev han chippad och vaccinerad för olika sjukdomar. Veterinären kunde även konstatera att Dingo var ca 9 månader gammal.

Efter 2 veckor hos Angelina var Dingo redo att åka den 8 timmar långa resan till Tamara.

– Att försöka lösa allt ifrån Sverige när man själv inte har någon aning om hur något går till är frustrerande och var nog frustrerande för många personer inblandande, många gånger hade man dåligt samvete för att man bett andra om hjälp. Och alla gjorde verkligen allt dom kunde, berättar Caroline.

Foto: Privat

Unknown-7

På eftermiddagen anlände Dingo äntligen till Tamara. Han är just nu på ett fosterhem för hundar genom Thai Street Paw Rescue. Varje dag hjälper Tamara till på fosterhemmet och träffar Dingo, utöver det har hon 12 hundar som även bor hemma hos henne.

– Att hinna med allt är otroligt stressigt för Tamara då hon förlorat sin hundskötare som hon tidigare haft hemma som hjälpt till med hundarna under tiden som hon varit på fosterhemmet. Vissa dagar jobbar Tamara även som lärare.

Foto: Privat

Just nu väntar Caroline och Christian på att Dingos blodprov skall skickas iväg för ett så kallat titertest, där dom mäter hans antikroppar mot rabies.

– Om testet blir godkänt så måste vi vänta i minst 3 månader innan vi får hem honom, blir det inte godkänt så får man göra om hela processen, berättar Caroline och fortsätter:

– Våran process är lite mer komplicerad och kostsam då vi adopterar en hund direkt från gatan. Det finns mängder av hundar som redan är redo för adoption, som redan har alla papper klara och bara väntar på ett nytt hem.

Även om det tar tid så är Caroline och Christian beredda att vänta. De ska få hem sin Dingo och ge honom ett tryggt hem, långt från gatan i Thailand.

– Vad som väntar honom här i Sverige är en ny kärleksfull familj, bestående av 2 barn, 2 katter och en hamster. Många som följer Dingo på Facebook och Instagram vill gärna träffa honom när han kommit hem, både med och utan hundar. Så hundvänner har han många fastän han inte ens kommit ännu. Han kommer även för första gången få uppleva riktig kyla och snö. Det viktigaste är att han kommer ha ett kärleksfullt hem, för alltid!

Foto: Privat

dingo

De hoppas att Dingo anländer till Sverige någon gång i augusti eller september.

– Om inte så blir det senare men till Sverige ska han oavsett hur mkt det kommer kosta och hur lång tid det tar.

Caroline är oerhört tacksam för Tamaras hjälp, och alla andra som har hjälpt henne och Christian med Dingo.

– Innan visste vi inte så mycket om dessa underbara människor som ägnar sitt liv åt att hjälpa djur och att hitta ett hem åt dom. Vi har fått så otroligt mycket hjälp från så otroligt många människor. Människor som adopterat från gatan och gått igenom samma process har hjälp till med massa tips och information. Vänner som hjälp till med donationer så vi kunde starta detta så fort som möjligt, och många nya vänskapsband har knutits.

Caroline berättar att de även har mött lite motstånd från människor som inte vill ha in hundar från andra länder eftersom de är rädda att de ska föra in sjukdomar. Men som sagt krävs det mycket dokumentation på att han är helt frisk för att få komma till Sverige, säger Caroline.

– Det viktigaste för mig är att göra folk medvetna om att det finns folk som från sina egna fickor hjälper till och gör allt för dessa underbara djur. Dom betalar själva och i vissa fall med hjälp av donationer. Jag vill att folk ska veta att det finns otroligt många hundar och katter som behöver hjälp och som väntar på nya hem. Djur som redan är klara att flyga till sin nya destination.

Vill du hjälpa till? Här kan du läsa mer om Tamaras arbete för gatuhundar i Thailand, och hur du kan bidra. Hon arbetar helt ideellt och har adopterat bort många hundar till USA och Australien. Det här är första gången hon hjälper till med att få en hund till Sverige.

Vill du ser mer av Dingo kan du kolla in hans Facebook eller hans Instagram.

Foto: Privat

Unknown-11

Nu håller vi tummarna att allt går som de ska och att Dingo får komma hem så fort som möjligt!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.