Djur på cirkus kan inte föra sin egen talan. Det här är för djuren som lider i det tysta.

Över 50 000 personer har skrivit under Djurens Rätts och Newsners namninsamling för att förbjuda vilda djur på cirkus. Här skriver krönikören Zandra Lundberg att det hög tid att stå upp för djuren.

Visst är det spännande. Stämningsfullt. Doften av popcorn. Sågspånet i manegen. Tältet och vagnarna. Den pampiga musiken från orkestern. Sockervaddsmaskiner! Trapetser från taket! Javisst. Visst är det festligt när den ambulerande cirkusvärlden slår ner pålarna i stan.

Men det finns en mörk baksida.

Den här texten är skriven för de som inte kan föra sin egen talan. De som lider i det tysta.

Det här är för de vilda djuren.

För elefanterna som transporteras landet runt i lastbilar och drillas att balansera på små pallar i manegen.

Fria elefanter lever ofta tätt intill varandra och kan röra sig över fem mil om dagen. Deras beteenden tolkas ofta som att de känner både glädje och sorg. Till exempel finns det elefanter i det vilda som stannat vid en livlös kropp i flera dagar efter att en medlem i flocken har dött.

Elefanter är sociala varelser som har fantastiska band till varandra. Att sätta dessa relationer ur spel är att likna vid ett liv i isoleringscell, det värsta straff som en människa kan dömas till. Ett uttalande från Doktor John Singh, tidigare chef för Wildlife Institute of India.

Det här är för kamelerna som går omkring med gödselpansar, det vill säga torkad avföring som fastnar i pälsen och bildar ett hårt skal, enligt länsstyrelsens besiktning av en av cirkusarna i Sverige i år.

Fria kameler i världen är i dag få och extremt hotade. 2003 uppskattade Internationella naturvårdsunionen att det bara finns 950 vilda kameler i världen.

För zebrorna som hölls i för små inhägnader för att de skulle kunna röra sig fritt i alla sina tre gångarter utomhus, enligt länsstyrelsens besiktning av en av cirkusarna i fjol.

Fria zebror lever på den afrikanska kontinenten. Precis som hästar har de tre gångarter – skritt, trav och galopp – och kan röra sig över stora naturområden snabbt. Flockarna kan gå tillsammans med andra i stora hjordar på tusentals djur.

Den här texten är för lamorna, duvorna, sjölejonen, getterna, åsnorna, papegojorna, alpackorna. Alla de vilda djur som i dag är tillåtna att ha på cirkus i Sverige.

Djur på cirkus tillbringar mellan 1 och 9 procent av sin tid till att tränas. Övrig tid är de instängda i burar eller inhängnader på en yta som i regel är en fjärdedel så stor som den yta man rekommenderar för djur på djurparker, detta enligt den enda stora globala studie av förhållandena för cirkusdjur som publicerats i Animal Welfare.

– Oavsett om det är brist på utrymme och motion eller brist på sociala kontakter så visar alla faktorer i kombination visar att det är en dålig livskvalitet jämfört med det vilda, har professorn Stephen Harris vid University of Bristol sagt.

I generationer har vilda djur blivit dresserade att utföra konster på cirkus. Djuren har aldrig haft möjlighet att föra sin egen talan.

De har levt i trånga burar och forslats långa sträckor i släpvägnar och lastbilar.

Varför?

För att roa oss människor.

Många länder har i dag förbud mot vilda djur på cirkus. Inte Sverige.

Tillsammans kan vi göra skillnad – få politikern att införa ett förbud.

Det är hög tid att vi står upp för djuren.

Gör det du också.

I dag.

Elefanter och andra vilda djur hör inte hemma på cirkus, där de utnyttjas i underhållningssyfte.
Vi uppmanar därför regeringen att snarast förbjuda vilda djur på cirkus i Sverige.
Du kan göra skillnad genom att stödja Djurens Rätts och Newsners kampanj #IntePåCirkus.
• Bojkotta alla cirkusar som har vilda djur.
Skriv på namninsamlingen.
Dela det här på Facebook och andra sociala medier.

Läs mer om #IntePåCirkus

Alla roade sig på cirkus, ingen såg hennes lidande. Tills hon reste sig upp och sa ifrån. Filmen som visar att vi måste förbjuda vilda djur på cirkus.
I 30 år plågade mannen cirkuselefanter. Men fruns sista ord förändrade hans liv för alltid. Skötarens skakande berättelse.
Jaa! Seger nummer 1: Cirkusen lovar att sluta med elefanter. Nu fortsätter vi kampen för en ny lag. Cirkus Maximum lovar att inga elefanter finns med nästa år.

Den här texten är skriven av Zandra Lundberg, gilla gärna på Facebook.