Djurhemmet låter barnen läsa för hundarna och resultatet är fantastiskt.

Det finns mängder med hemlösa hundar i världen. Ingen kan rädda dem alla, och tyvärr kommer många av dem aldrig att få något hem. Men som tur är så finns de människor som viger sitt liv åt att rädda så många som möjligt.

Många hundar som levt under dåliga förhållanden är rädda för människor. De kanske har blivit slagna eller behandlade illa på andra sätt. De behöver tid på sig att lära sig lita på människor igen.

Humane Society i Missouri har kommit på ett bra sätt att förbereda hemlösa och omhändertagna hundar för att komma in i ett nytt hem. Samtidigt vill de hjälpa barnen i samhället att lära sig läsa. Idén är enkel: Barnen får läsa för hundarna.

Bildkälla

barnlaser

”Vi ville hjälpa våra blyga hundar utan att tvinga dem till fysisk kontakt, och se vilka effekter det hade” berättade Jo Klepacki för The Dodo.

Barnen, som är mellan 6-15 år, får besöka hundarna en gång i månaden. Innan de träffar dem får de lära sig att förstå hundarnas kroppsspråk, så att de kan se om hunden är stressad eller orolig. Det är de stressade hundarna som behöver deras hjälp.

Bildkälla

barnlaser2

Barnen får sitta utanför buren och läsa. Ingen tvingar hunden att komma fram, men om den själv går fram och visar intresse så kastar barnen in en godis till den. På så sätt lär sig hundarna att förknippa människor med något tryggt och positivt. De blir också mindre blyga mot andra personer som besöker hundhemmet, som till exempel potentiella nya ägare. Det är mycket mer troligt att en hund som kommer fram och interagerar med besökarna blir adopterad. De blyga hundarna är svårast att adoptera bort.

Så förutom att göra hundarna mindre stressade så hjälper även barnen dem att få nya hem.

Bildkälla

barnlaser3

Men det är inte bara hundarna som tjänar på det här projektet. Barnen tränar på att läsa, vilket så klart är roligare när någon lyssnar. De lär sig även att visa empati och att interagera med hundar. De lär sig se när en hund är stressad och vet hur de kan hjälpa till att lugna den, något de kommer ha nytta av senare i livet både när de interagerar med djur och människor.

Projektet är fortfarande relativt nytt men Jo Klepacki berättar att det redan varit framgångsfullt och hjälpt hundar att bli adopterade. Intresset från barnen har varit väldigt stort och ansökningarna har strömmat in.

Jag tycker att det här är ett fantastiskt projekt och att fler organisationer som arbetar med djur borde ta efter!

Tyckte du också om Humane Societys initiativ? Dela gärna med dig av detta med dina vänner så att fler kan läsa.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna