Djurhjälten Lucas, 9, är utsedd till årets blodgivarhund – nu går han i pension: ”Så stolt över hans insats”

Att gå och donera blod som människa är ganska vanligt, men visste du att även djur kan donera blod för att rädda livet på sina kompisar?

Inte jag heller, men så är fallet.

Nu har Flatcoat retrivern Lucas från Bagarmossen blivit utsedd till Årets blodgivarhund.

Genom åren är det många hundar och katters liv som räddats med hjälp av blod som något annat djur har donerat. Behovet av blod är lika stort hos djur som hos människor och kan vara skillnaden mellan liv och död. 

Flatcoated retrievern Lucas, 9 år, från Bagarmossen i Stockholm har lämnat blod 21 gånger de senaste sju åren och utsågs i helgen, i samband med den internationella blodgivardagen den 14 juni, till årets blodgivarhund, rapporterar TT.

”Vi hade aldrig kunnat rädda så många liv utan Lucas och alla våra blodgivande hundar”, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på djursjukhusgruppen Anicura, i ett pressmeddelande.

”Glad och stolt”

Blodgivningen går till på ett ungefär som när människor donerar blod. En veterinär genomför en hälsokontroll på hunden och tar ett blodprov. Sedan genomförs själva tappningen som bara tar några minuter.

Enligt Lucas ägare Johanna Sommar, har Lucas tyckt om att donera blod.

”Jag är verkligen så glad och stolt över den insats som Lucas gjort under alla år, och det vet jag att han också är. Han älskar verkligen att gå till veterinären och att lämna blod. Han springer rakt in med svansen viftande i full fart”, säger hon.

Men efter den här utmärkelsen är det slut på karriären. Nu ska Lucas gå i pension.

Räddar liv varje dag

Djursjukhusgruppen AniCurautsåg har valt att uppmärksamma Årets Blodgivarhund för att uppmärksamma de hjältar som varje dag räddar liv.

I år var första gången. Totalt var åtta hundar från olika håll i landet nominerade. I juryn satt företrädare från både Sveriges veterinärförbund, Anicura och Svenska Kennelklubben.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required