Foto: Youtube/Good morning Britain/Shutterstock

Djurrättsaktivister vill förbjuda ordet ‘husdjur’: ”Det är nedsättande för djuren”

Borde ordet ”husdjur” förbjudas?

Den debatten förs just nu i Storbritannien – där ett klipp ur tv-programmet ”Good morning Britain” är dagens stora snackis.

Ordet ”pet” som är engelskans motsvarighet till ”husdjur” eller ”sällskapsdjur” vållar just nu stor debatt på de brittiska öarna.

På tisdagsmorgonen gästade engagerade djurrättsaktivister från PETA tv-studion i ITV-programmet ”Good morning Britain”. Programmet är Storbritanniens motsvarighet till ”Nyhetsmorgon” och har många tittare varje dag.

Jennifer White är pressansvarig vid välgörenhetsorganisationen PETA, som arbetar för djurens rätt i världen.

”Vi hatar inte ordet, men…”

Hon bjöds in till tv-programmet för att försvara PETA-chefen Ingrid Newkirks uttalande om att termen ”husdjur” är nedlåtande för djuren, och jämförde det med behandlingen av kvinnor innan feminismen, uppger Daily Express.

Newkirk jämför ordet husdjur med ”handelsvara” eller ”dekoration”.

– Vi hatar inte ordet husdjur, men vi uppmuntrar människor till att använda ett bättre ord, sade White från PETA som alltså var med i i sändningen för att försvara uttalandet, uppger Daily Express.

Då röt den kände programledaren Pierce Morgan i från.

– Låt mig då fråga dig, vad kommer ni ändra organisationens namn till?

PETA är en förkortning för ”People for the Ethical Treatment of Animals” och kan även ses som en blinkning till engelskans ord för husdjur, ”pet”.

Sedan hamnade duon i en vild ordväxling där programledaren fortsatte ställa samma fråga, när Jennifer White förklarade att det bara var en initialförkortning. Det hela utmynnade i en debatt som blev högljudd och omtalad efter sändningen. Det kan man se i videoklippet här nedan.

Vad PETA föreslår att man ska använda för ord i stället för ”husdjur”? ”Kompis” eller ”kompanjon” (”companion” på engelska) går bra, säger White i sändningen.

Vad tycker du om det här? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

TV: Världens vackraste häst