Djurvännen räddade tre vargungar från att dö och gav dem ett underbart liv.

Sent en kväll för 12 år sedan fick Tonya Littlewolf ett telefonsamtal. ”Snälla kom och hämta ungarna annars kommer de att dö” sa mannen i telefonen. Tre små vargungar hade övergivits utomhus i en bur hos en privat uppfödare. De var bara 13 dagar gamla och skulle inte leva länge till. Mannen var bara vaktmästare och visste själv ingenting om vargar, men han förstod att de blivit lämnade för att dö. Han ville hjälpa dem men visste inte vad han skulle göra med dem, så han ringde Tonya. Hon behövde inte ens fundera. Hon var tvungen att ingripa!

Tonya Littlewolf har arbetat med att hjälpa vargar sen hon var barn. Hon driver Wolf Mountain Sanctuary i Kalifornien där hon tar hand om vargar som räddats från liv i dåliga förhållanden. Det kan till exempel vara privata uppfödare som inte kunnat ta hand om dem, eller vargar som använts i filminspelningar. I vissa stater i USA är det lagligt att ha vargar som sällskapsdjur, men många som skaffar en varg inser att de inte kan ta hand om den när den blir äldre.

Mannen som hade ringt Tonya ville inte att uppfödaren skulle veta att det var han som tipsat om vargungarna. Så Tonya var tvungen att sköta det snyggt. Hon visste vem uppfödaren var och morgonen efter ringde hon upp henne för att fråga om hon hade några vargar som hon inte ville ha kvar.

Planen lyckades! Uppfödaren sa att hon hade tre ungar som hon ville bli av med och Tonya kunde få dem.

När de tre ungarna räddades var de alla sjuka, smutsiga och väldigt hungriga. Tonya döpte dem till Yawto, Wacipi och Wanagi.

De fick omedelbar vård och fick bo de första nätterna på djursjukhuset. Tonya lyckades övertala veterinären att få sova i samma rum som dem, och på natten smög hon ner ungarna i sin säng.

”Wacipi låg vid mitt hjärta, Yawto under min vänstra arm med sitt huvud på mitt bröst och Wanagi på min högra sida. Jag gick upp varannan timme för att mata och tvätta dem” berättar Tonya för The Dodo.

980x
WOLF MOUNTAIN SANCTUARY

När vargungarna var starka nog fick de lämna sjukhuset och åka till Wolf Mountain Sanctuary. I början sov de tillsammans med Tonya, och när de blev äldre fick de sova i burar i hennes rum.

Vargar som växt upp i fångenskap kan aldrig släppas ut i det fria igen. De blir för tama och skulle aldrig överleva. Idag är vargarna nästan 12 år gamla och bor fortfarande med Tonya på Wolf Mountain Sanctuary.

Yawto, Wacipi och Wanagi hjälper nu till att utbilda människor om vargar, deras historia och hur viktiga de är för eko-systemet. Tonya har hela sitt liv kämpat för att förbättra vargarnas rykte. I USA tror många att vargen är en blodtörstig mördare, trots att attacker mot människor är ytterst ovanligt. Vissa vill utrota vargen helt och ser det som en sport att döda dem. Antingen genom att skjuta dem, förgifta dem eller fånga in dem i smärtsamma fällor.

Jag blir så imponerad av Tonyas arbete för att hjälpa vargarna! Jag förstår verkligen inte varför människor ska föda upp vargar i fångenskap för att använda dem som tamdjur – de hör hemma i det fria. Men det är tur att Tonya finns och och kan ge dem det näst bästa livet.

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.