Dödar tusentals hundar varje år – nu är slutet nära för ökänd hundköttsfestival

Hunden just på bilden ovan har inget med festivalen att göra. 

Den årliga hundköttsfestivalen i kinesiska Yulin – Yulin Dog Meat Festival – är ökänd över hela världen. Där konsumeras stora mängder hundkött vid en festival som pågår i tio dagar. När festivalen var som störst dödades så många som 10 000-15 000 hundar under tiden. Den har kritiserats kraftigt i åratal av djurvänner världen över – inte minst också för att det rapporteras om att hundarna dödas på brutala vis. 

Men nu har festivalen stött på problem – och kanske är det här första steget innan den läggs ner för gott!  

 

För varje år som gått har arrangörerna mötts av allt kraftigare kritik, både från utlandet men framför allt från Kina, rapporterar svenska Djurens rätt

Lokala politiker har tidigare dragit in ekonomiskt stöd för festivalen, som därför krypte men ändå fortfarande hölls i Yulin. På senare år har dödssiffran sjunkit till 3 000 hundar. 

Men nu tar politikerna ytterligare krafttag – för att stoppa lidandet för de stackars djuren. 

Rapporter från djurrättsorganisationer säger att myndigheterna nu förbjuder försäljning av hundkött på restauranger, marknader och på gatan under festivalen. Från och med 15 juni blir förbudet verklighet – en vecka innan hundköttsfestivalen startar.

Men man ska ännu inte jubla alltför högt – förbudet är nämligen inte permanent. Samtidigt ser djurrättsorganisationer detta som ett steg i rätt riktning. Att det är en milstolpe som kan ge ringar på vattnet framöver – och förhoppningsvis i slutändan leder till att hundköttshandeln försvinner. 

Nu försöker organisationerna få politikerna att förbjuda hundkött hela tiden. 

– Miljontals hundar och katter, inklusive husdjur, blir stulna varje år och körs hundratals mil genom Kina för att slås till döds framför ögonen på varandra. Ett motstånd mot detta har växt i Kina och över hela världen. Mycket fokus har riktats mot festivalen i Yulin och att myndigheterna tar den här kampen för att bekämpa grymheterna har därför betydelse politiskt, säger Peter Li på djurrättsorganisationen HSI till The Dodo

Förhoppningsvis är den här ”festivalen” snart bara mörk historia! Dela för att visa att du också vill att såna här grymheter måste upphöra omgående. 

Djurbibeln står på djurens sida. Gilla om du också gör det.