Dödlig hundsjukdom sprids via vattenpölar – nu hjälps vi åt att varna alla ägare

En dödlig bakterie som riskerar att smitta både hundar och människor sprids i Göteborg.

Nu varnar veterinärer för den livsfarliga sjukdomen.

– Det som kan hända i ett akutläge är att man kan få njursvikt och kan bli väldigt sjuk av det. I värsta fall kan djuret dö, säger Gustaf Svensson, chefsveterinär på djursjukhuset Blå Stjärnan, till GP.

Foto: Wikimedia. Hunden på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

Det är under senare tid som flera hundar har blivit drabbade av sjukdomen som kallas leptospiros i Göteborgsområdet. Bakterien kan också spridas till människor, och nu går veterinärer ut och varnar för sjukdomen.

Enligt experterna blir djuren infekterade genom slemhinnor och hudskador – samtidigt som andra hundar kan bli smittade via exempelvis vattendrag eller vattenpölar där de smittade kissat. Även människor kan smittas av hundurinet.

Hos djuren går sjukdomen att känna igen via flera symptom, som feber, leverskador och blödningar i slemhinnorna. I värsta fall kan detta leda till döden för hundarna, samtidigt som de som överlever kan bli smittbärare kroniskt.

Det har kommit rapporter om att två hundar behandlats för detta just på djursjukhuset Blå stjärnan under sommaren. Men Gustaf Svensson säger att sjukdomen är ovanlig i Sverige, och han vet inte om den ökat de senaste åren.

– Det som kan hända i ett akutläge är att man kan få njursvikt och kan bli väldigt sjuk av det. I värsta fall kan djuret dö, men det finns också de djur som klarar sig förbi sjukdomen med hjälp av intensivvård, säger han till GP.

Katarina Bewig är chefsveterinär och specialist på Evidensia Djursjukhus, och hon menar att man märkt en ökning av sjukdomen. På djursjukhuset har de haft tre fall på kort tid, vilket saknar motstycke i Sverige. Några har dött.

– Tidigare har det varit importerade hundar i södra Europa som drabbats mestadels, men nu är det fler fall i Sverige än innan. Normalt är det smågnagare som är smittspridare och det som har gjort att vi har reagerat nu har varit att de hundar som har drabbats har bott i centrala Göteborg, så sjukdomen har fått fäste bland oss, snarare än i skog och mark. Därför har vi nu gått ut och rekommenderat att man ska vaccinera sina hundar, säger hon till GP.

Hon har ett råd till alla hundägare:

– Som hundägare tycker jag att man ska vara observant. Det är bra att vaccinera mot det här.

Nu delar vi det här vidare och varnar alla hundägare därute!