Dödligt kaninvirus sprids som löpeld i Sverige: ”Dör inom några timmar”

Alla kaninägare i Sverige måste vara försiktiga – ett dödligt kaninvirus sprider sig som löpeld över hela Sverige. Det berättar Aftonbladet.

– De blir trötta och kan få ont och skrika. Många dör på bara några timmar, säger Louise Treiberg-Berndtsson på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Det som har kommit till Sverige från kontinenten är en dödlig variant av viruset kaningulsot. Redan förra året drabbades massor av kaniner i Sverige, och nu varnas kaninägare återigen för den dödliga smittan. Viruset har har påvisats från Gästrikland och söderut. Det är mycket hos både vilda och tama kaniner. Dödsfall förekommer ofta utan någon symptom, men i vissa fall kan man se att kaninerna har svårt att andas, får hög feber, dålig matlust, blodflöde eller skum från näsan. Det skriver statens veterinärmedicinska anstalt.

– De blir trötta och kan få ont och skrika. Det är ett snabbt förlopp som kan bli väldigt dramatisk. De kan vara friska när man går och lägger sig på kvällen och ligga döda när man vakna på morgonen, säger Louise Treiberg-Berndtsson till Aftonbladet.

Viruset är över huvud taget inte farligt för människor, och drabbar enbart kaniner. Råden för att skydda sina kaniner från viruset enkla: Ta inte in hö utifrån och vaccinera.

– Förra året var det problem med att vi inte hade vaccin som skyddade mot den nya sorten. Men nu finns det vaccin som skyddar både mot det gamla och det nya viruset, säger Louise Treiberg-Berndtsson.

Därtill bör man inte gå på promenader med sin kanin i koppel för att undvika att hamna på platser där vilda kaniner kan ha varit samt undvika kaninträffar och kaninhoppningar. Det skriver Aftonbladet.

Pixabay

Nu ser vi till att alla kaninägare i Sverige får reda på detta. Inget djur ska behöva dö förgäves!