Dvärgpingvinerna var nära utrotning. Men hundens oväntade insats hyllats nu av djurälskare världen över.

För 15 år sedan levde massor med dvärgpingviner på den lilla ön Middle Island, strax söder om Australien. De hade inga fienden och levde i lugn och ro på ön, och man uppskattar att det fanns runt 800 stycken. Inga människor bodde på ön och ingen hotade pingvinerna.

Men ön låg farligt nära fastlandet, det var bara 20-30 meter mellan ö och land. Långsamt började det byggas upp en sandbank mellan, och när vattnet var lågt kunde man promenera över till ön från land. År 2000 började rävar ta sig över till ön för att jaga pingviner. De var lätta byten och rävarna dödade ofta flera på samma gång.

2005 var pingvinerna på Middle Island nära utrotning. Vid ett tillfälle dödade rävarna 360 stycken på bara ett par dagar och det fanns nu bara några få stycken pingviner kvar på ön.

Bonden Allan Marsh fick då en idé. Han ville skicka över en av sina hundar för att skydda pingvinerna.

Bildkälla

oddball-3

Sagt och gjort. Han tog med sig hunden Oddball till ön, och det fick resultat direkt. Rävarna kände lukten av Oddball, och de kunde höra honom skälla. Innan hunden kom till ön kunde man se nya spår av rävar varje morgon men nu vågade sig aldrig rävarna dit igen. Inte en enda pingvin har blivit dödad sen Oddball kom till ön.

Idag bor det runt 200 pingviner på Middle Island. Oddball är pensionerad och nu är det hundarna Eudy och Tula som får patrullera på ön. Totalt har sju hundar jobbat som pingvinvakt genom åren, och en ny valp håller just nu på att läras upp.

Bildkälla

oddball2

Hundarna är där 5-6 dagar i veckan mellan oktober och mars när pingvinerna har sin häckningstid. Eftersom hela ön luktar hund nu så vågar rävarna sig inte dit, även de dagar som hundarna inte är där.

Bildkälla

oddball3

Men historien slutar inte där! Nu har nämligen historien om Oddball blivit biofilm. I september i år hade filmen ”Oddball” premiär och den är baserad på den verkliga historien om pingvinerna på Middle Island.

Uppmärksamheten kring Oddball är stor, och har blivit ett stort lyft för turismen. Under sommarmånaderna kan man besöka ön och se pingvinerna, och pengarna som kommer in från turisterna kan sedan användas för att fortsätta skydda djurlivet på ön.

Bildkälla

oddball1

Jag tycker att det är en fantastisk historia. Om det inte vore för Oddball så skulle förmodligen alla dvärgpingvinerna vara utrotade på Middle Island.

Här nedan kan du se trailern till filmen Oddball.

Publicerad av Newsner djur, gilla gärna