Dykarna chockas när de ser detta på havets botten. Då gör de något som hyllas av djurvänner över hela världen.

När man ser felaktigheter och orättvisor i vår värld kan man känna sig uppgiven. Vad kan lilla jag göra för att få stopp på det här? Den känslan får i alla fall jag ganska ofta. Speciellt när det kommer till orättvis mot hur djur och natur behandlas. Men gång på gång överbevisas man av fantastiska exempel på människor som varit tillräckligt modiga och beslutsamma för att ta kampen – och lyckats. Och allt som oftast har dessa hjältar tagit hjälp av andra människor som engagerat sig för att ställa saker och ting tillrätta. Dessa dykares räddningsaktion är ännu ett i raden av underbara initiativ som visar att vi tillsammans kan göra skillnad.  

Det var när Ryandito Mahendradani och hans vänner skulle dyka utanför ön Kokoya, Indonesien, som de upptäckte någonting fruktansvärt. På botten av havet fanns en bur där två dugonger var fångade. En mamma och hennes kalv. Inte nog med att de var fångna i buren – mamman var också fastbunden och kunde inte röra sig fritt.

Dykarna tog direkt sitt ansvar. Efter att ha tagit reda på att en det var en lokal fiskare som fångat de utrotningshotade dugongerna (som kan beskrivas som sjökor) sökte de upp honom. Han måste släppa dem fria, var deras enda tanke.

Delon Lim, en annan av dykarna, säger till The Dodo att han tror att djuren varit fångade i flera veckor.
”Det såg ut som så. Repen var slitna och skadade. Och såren och ärren på mammans svans var så djupa. Det var fruktansvärt.”

Killarna gjorde allt i sin makt för att övertala fiskaren att släppa djuren fria. De informerade om att djuren är utrotningshotade och att det han gjorde var fruktansvärt. Efter övertalningsförsöken gick mannen till slut med på att släppa dem. Men de litade inte på hans ord. En sista desperat aktion var att publicera allt material de fått i form av bilder och videos. Det gav också resultat. 24 timmar senare kontaktades han av djurskyddsmyndigheter som direkt omsatte hans ord till handling.

Djuren fick äntligen komma ut i friheten igen.

Dessa killar förtjänar verkligen att hyllas! Och precis som de står Newsner på djurens sida. Dela gärna denna inspirerande historia så att fler förstår att vi djurvänner tillsammans kan göra skillnad.