Efter 100 år av plågeri: Här gör elefanterna sin sista show på cirkusen.

I över hundra år har elefanter tvingats göra konster i deras stora shower. Men nu har ridån gått ner för sista gången för världens mest kända elefantshow. I helgen visade Ringling Bros. och Barnum & Bailey Circus upp sina elefanter för sista gången. Och det är inte en dag för tidigt!

Elefanter hör inte hemma på cirkus. Punkt.

Det spelar ingen roll hur väl man påstår sig ta hand om dem, eller hur ”ofarlig” showen är. Elefanter ska inte åka land och rike runt i trånga burar och tvingas göra konster för publik. Så är det bara.

Ringling Bros. har tidigare sagt att de ska sluta med sin elefantshow, senast under år 2018. Men efter påtryckningar har de flyttat fram avslutningen till maj 2016. Nu är det alltså över.

Bild: Facebook

elefant2

Den sista elefantshowen sändes live via Facebook, och människor över hela världen kunde gå in och titta på sändningen. Elefanterna fick komma ut på scenen och göra sina konster, medan cirkusdirektören tackade av dem. ”Konsterna ni ser här i kväll är baserade på naturliga beteenden” sa han medan elefanterna gick i cirklar framför publiken.

Genom åren har cirkusen tagit hand om många elefanter, och även misstänkts för att inte kunna ta hand om dem ordentligt. Flera elefanter har dött under konstiga omständigheter, några av dem var bara ungar.

Bild: Facebook

elefant

Elefanterna ska flyttas till ett elefantcenter i Florida, och även om man inte vet säkert hur de kommer behandlas där så blir det förhoppningsvis bättre än på cirkusen i alla fall.

Det här är ett viktigt steg till att förbjuda alla elefanter på cirkus.

Bild: Facebook

elefant3

Sprid gärna den här informationen till alla du känner, och berätta för dina vänner hur viktigt det är att undvika cirkusar som har vilda djur. Bojkotta även elefantridningar på semestern. Inga elefanter ska behandlas på det här sättet!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.