Efter år av plågor på cirkus: Här får 33 lejon uppleva vinden i pälsen för första gången.

I förra veckan berättade vi om de 33 lejonen som räddats från cirkusar i Peru och Colombia, och i fredags påbörjade sin långa resa till sitt hemland Sydafrika. Det är den hittills största flygtransporten av stora kattdjur. Nu är de äntligen framme. Allt tack vare djurrättsorganisationen Animal Defenders International.

Det har varit en lång resa. Nio av lejonen reste från Bogota i Colombia, och ytterligare 24 stycken plockades upp i den peruanska staden Lima innan flygresan till Johannesburg började.

Bildkälla: Facebook

06

Alla lejonen har left ett plågsamt liv på cirkus eller zoo innan. Många av dem hade avbrutna eller ruttna tänder när de räddades, och den del har fått klorna bortopererade.

De har förmodligen ingen aning om hur ett lejonliv egentligen ska se ut.

Bildkälla: Facebook

07

Resan gick bra. Nu har de landat och är framme vid Emoya Big Cat Sanctuary i Sydafrika.

Bildkälla: Facebook

04

– Det kan vara en av de finaste räddningarna jag någonsin sett. Det har aldrig förut hänt att vi tagit lejon från cirkusar i Sydamerika och flyttat dem hela vägen till Afrika. Det är som en saga, har Tom Phillips från Animal Defenders International tidigare sagt till tidningen The Guardian.

Bildkälla: Facebook

03

Dessa lejon har aldrig känt gräs under tassarna eller vinden i pälsen förut. Nu väntar en spännande tid för dem, då de ska få upptäcka världen för första gången. I en skyddad miljö förstås – ingen av dem är redo att gå direkt ut i det vilda i det här tillståndet.

Bildkälla: Facebook

05

Användandet av vilda djur på cirkusar förbjöds i Peru 2011 och i Colombia 2013. Men det har ändå tagit lång tid att rädda dessa lejon. Många av cirkusarna har varit svårövertalade och vägrat ge upp djuren, och vissa har gått under jorden för att undvika att lejonen ska tas ifrån dem. Animal Defenders International har samarbetat med myndigheterna för att hitta dem. En efter en har de räddats.

Efter räddningen från cirkusarna har lejonen fått vänta länge innan transporten till Sydafrika kunde anordnas. De har tillbringat den senaste tiden i burar, visserligen stora nog så att de kunde sträcka på benen, men ändå långt ifrån den frihet som de är skapta för att leva i.

Men nu är de alltså äntligen hemma.

Animal Defenders International har publicerat ett par bilder på sin facebooksida när man kan se lejonen i sin nya miljö. Vilken underbar syn!

Bildkälla: Facebook

01

Nu behöver de aldrig mer trängas i trånga burar eller uppträda på cirkusscener igen! På bilden här nedan passar lejonhanen Iron, en av de nio från Colombia, på att klia sig mot ett träd. Det är första gången han får uppleva detta!

Bildkälla: Facebook

02

Inga vilda djur hör hemma på cirkus. Lycka till i ert nya liv nu!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.