Efter ett helt liv i plågor: Nu får dessa 33 cirkuslejon flyga hem till Afrika igen.

33 lejon har räddats från lidande på cirkusar i Peru och Colombia. Idag reser de ända från Lima till sitt hemland Sydafrika och det är den hittills största flygtransporten av stora kattdjur. Allt tack vare djurrättsorganisationen Animal Defenders International.

Nio av lejonen reser från Bogota i Colombia, och ytterligare 24 stycken plockas upp i den peruanska staden Lima innan den långa resan till Johannesburg börjar. Slutdestinationen är Emoya Big Cat Sanctuary i Limpopo.

– Det kommer bli väldigt tillfredsställande att se lejonen fria i den afrikanska bushen, sa Tom Phillips från Animal Defenders International när han inspekterade burarna som djuren kommer transporteras i, enligt tidningen The Guardian.

– Det kan vara en av de finaste räddningarna jag någonsin sett. Det har aldrig förut hänt att vi tagit lejon från cirkusar i Sydamerika och flyttat dem hela vägen till Afrika. Det är som en saga.

Alla lejonen har left ett plågsamt liv på cirkus eller zoo innan. Många av dem hade avbrutna eller ruttna tänder när de räddades, och den del har fått klorna bortopererade. De har förmodligen ingen aning om hur ett lejonliv egentligen ska se ut.

Användandet av vilda djur på cirkusar förbjöds i Peru 2011 och i Colombia 2013.

Jag blir så glad när jag tänker på att dessa lejon ska få uppleva friheten i sitt hemland. Djur hör inte hemma på cirkus!

Newsner Djur står på djurens sida. Gilla om du också gör det.