Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Efter nätets raseri: Nu diskuterar Vita Huset utlämning av lejondödaren till Zimbabwe.

Tidigare i veckan kablades uppgifterna ut om att det 13-åriga lejonet Cecil dödats av den amerikanske tandläkaren Walter Palmer. Händelsen har berört miljoner människor världen över och många är de som kräver att den amerikanske tandläkaren skall ställas inför rätta. Nu kan de få sin önskan uppfylld.

Tandläkaren Palmer uppges ha betalat en parkvakt omkring 55 000 dollar för att lura ut Cecil från nationalparken Hwange i Zimbabwe, där lejonet levde. När Cecil sedan visade sig ska Palmer ha skadeskjutit lejonet med en pilbåge. Det dröjde sedan nära 40 timmar innan lejonet till sist dog av sina skador.

Bildkälla

imgur1-600x375

Incidenten har rört upp människor över hela världen och omedelbart efter händelsen började bilder på Walter Palmer att spridas över nätet. På bilderna poserar han framför andra djur han dödat genom åren.

Bilderna har väckt avsky och människor världen över kräver att Walter Palmer ska utelämnas till Zimbabwe för att ställas inför rätta. Detta kan nu komma att ske.

Flera medier rapporterar nu att Vita Huset ska behandla ärendet efter att en namnlista med 160 000 röster lämnats in. Vita huset är nämligen skyldigt att behandla alla ansökningar som fått över 100 000 underskrifter. I ansökan står det bland annat:

”Vi uppmanar utrikesminister John Kerry och justitieminister Loretta Lynch att samarbeta med de zimbabwiska myndigheterna fullt ut och att utelämna Walter Palmer omgående när Zimbabwes regering begär det.”

Utelämnandet är ett viktigt steg för att få tandläkaren straffad för det eventuella brott han begått, då han inte riskerar något straff i USA. I en jämförelse riskerar de två zimbabwier som hjälpte Palmer döda Cecil att dömas till 15 års fängelse för jaktbrott i hemlandet.

DN rapporterar dessutom att amerikanska viltvårdsmyndigheten U.S. Fish and Wildlife Service nu gått ut och meddelat att man vill komma i kontakt med Walter Palmer.

Ännu har tandläkaren inte gått att komma i kontakt med. Han har endast uttalat sig via en PR-byrå och menar att han varit övertygad om att jakten varit laglig.

Jakten på jägaren går alltså vidare.

Publicerad av Newsner, gilla gärna