Elefanten har suttit fastkedjad hela sitt liv, reaktionen när han äntligen släpps fri säger allt

Det finns få saker som river större sår i mitt hjärta än att se djur plågas. 

Vilda djur i bojor borde inte få finnas år 2017, med all kunskap och alla resurser vi har.

Tyvärr sker det fortfarande på många platser över hela vår jord. 

Men i mörkret och sorgen kan vi i alla fall försöka utbilda så många som möjligt att förstå en sak – vilda djur är inga underhållningsmaskiner som ska finnas till för oss människor. 

Och genom att lyfta fram positiva exempel kan vi också försöka hitta styrka och inspiration att förändra det vi kan, på vår egen hemmaplan. 

Berättelsen om den stora elefanten Raju är en sådan. Han hittades täckt av blod, från de spetsiga bojor som hållit honom fången ett helt liv.

Elefanten levde på allmosor från förbipasserande och åt både plast och papper, där han satt kedjad i den indiska delstaten Uttar Pradesh.

© Imgur

I 50 år hade elefanten Raju suttit fastkedjad och blivit utsatt för ett djurplågeri som är svårt att ta in. Att bli piskad varje dag hade han vant sig vid för länge sedan. 

27 gånger hade olika djurhandlare sålt honom, som en slit-och-släng-vara. 

Raju hade fångats redan som bebis, han visste inte något annat liv än det fångenskap.

Men vad han också visste var att detta var inte det liv han ville leva. 

© Imgur

Varje dag var Raju tvungen att tigga mat från turister. Det var samma gamla förödmjukande och torterande rutin. Skulle hans liv någonsin förändras?

Ja, lyckligtvis.  

Den London-baserade välgörenhetsorganisationen Wildlife SOS hörde talas om denna elefant i nöd, och i juli 2014 bestämde man sig för att det var dags att agera. 

Ett team av 10 engagerade veterinärer och djurexperter hjälpte till att rädda Raju, tillsammans med 20 skogssvakter och 6 poliser.

Räddningsoperationen skedde på natten, för att så få människor som möjligt skulle störa eller komma i vägen.

När de slutligen hade befriat elefanten märkte de något. Raju grät glädjetårar. Han visste att någon skulle hjälpa honom. 

© Imgur

”Alla var förbluffade över att se tårarna rulla nerför hans ansikte under räddningen. Det var så otroligt känslomässigt för oss alla. Vi visste i våra hjärtan att han insåg att friheten var nära”, säger en talesman för Wildlife SOS till tidningen Daily Mail.

Men det fanns fortfarande ett problem, Rajus ägare försökte hindra räddningsoperationen. 

”Han började skrika kommandon för att skrämma Raju och försökte provocera honom. Det skapade en otroligt farlig situation, en elefant kan knäcka en människa som en tandpetare om han blir rädd eller arg. När detta misslyckades sedan satte han (ägaren) en rad kedjor runt benen i ett försök att hindra oss från att få bort Raju, så att de skar igenom hans ben”. 

Men djurräddarna vägrade att backa. De visste att de var tvungna att frigöra denna stackars elefant, oavsett vad.

Och det var då när Wildlife SOS:s chefsveterinär, Yaduraj Khadpekar, började skära bojorna från benen.

© Imgur

Raju kunde till slut föras till organisationens rehabiliteringscenter för vilda djur.

Vid midnatt gjorde det stora djuret entré och väckte de andra elefanterna på området – som tog en snabbtitt på sin nya gäst och välkomnade honom med öppna armar… Jag menar öppna snablar! 

Raju verkade otroligt glad över att äntligen ha blivit befriad. Det verkade som om att ingenting kunde stå i hans väg längre.

© Imgur

”Det kommer att bli en lång rehabiliteringsprocess, men vi kommer att lära honom att människor bara orsakar smärta och brutalitet. Men det kommer att ta tid”, förklarade Kartick Satyanarayan på Wildlife SOS. 

Men uu tillbringar Raju resten av sitt liv i frihet och utan våld. 

raju
© Imgur

Vi är så tacksamma att Raju äntligen blev befriad, och kan leva ett liv utan rädsla. Han förtjänar definitivt all kärlek i världen!

Om du också känner tacksamhet för att Raju räddades, och kan leva sitt liv i fred, DELA gärna detta inlägg med dina vänner och familj!